Betoven i List na Dan muzike

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Betoven i List na Dan muzike

Povodom Svetskog dana muzike, 21. juna, Simfonijski orkestar mladih Srbije izvešće u Kolarečevoj zadužbini dela Franca Lista, dok će od 20. do 22. juna u Studentskom kulturnom centru (SKC) norveška violinistkinja Ingerine Dal i srpski pijanista Milan Rabrenović izvesti 10 Betovenovih sonata.

Simfonijski orkestar mladih iz Srbije osnovan je, kako je objašnjeno na konferenciji za novinare, na inicijativu Ambasade Mađarske u Srbiji, sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obeležavanja 200 godina od rođenja Lista i Svetskog dana muzike.

Orkestar čine učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i studenti Fakulteta umetnosti u Nišu, Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (FMU).

Prvi savetnik Odeljenja za kulturu i obrazovanje Ambasade Mađarske Klara Sentđerđi objasnila je da je povod koncerta i završetak mađarskog predsedavanja Evropskom unijom i najavila da učesnici sutra putuju u Sentu, gde će se, u okviru muzičkog kampa, pripremati za nastup.

Orkestrom će dirigovati Ingrun Fuseneger iz Austrije, a gost će biti mađarski pijanista Ištvan Lajko.

Sentđerđi je rekla da će Simfonijski orkestar mladih Srbije na jesen obići više gradova Srbije i izvesti isti program, a besplatne ulaznice za beogradski koncert mogu se podići na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Rabrenović i Dal integralno će izvesti sve Betovenove sonate za violinu i klavir, 20, 21. i 22. juna u SKC-u, čime će, prema rečima prodekana za umetnički rad FMU Maje Smiljanić Radić, započeti saradnja FMU-a i SKC-a.

Ona je, uz ocenu da ovaj svojevrstan muzički maraton predstavlja redak puduhvat, najavila da će od oktobra FMU imati redovnu koncertnu sezonu u SKC-u, kao i u Centru za kulturu Čukarica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Simfonijski orkestar mladih Srbije na Kolarcu

Izvor: Beta, 16.Jun.2011

BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta) - Simfonijski orkestar mladih Srbije će povodom Svetskog dana muzike, 21. juna u Kolarčevoj zadužbini izvesti dela Franca Lista, najavili su u četvrtak organizatori...Povodom obeležavanja Medjunarodnog dana muzike, od 20. do 22. juna u Studentskom kulturnom centru...

Nastavak na Beta...

Beogradska filharmonija u Smederevu

Izvor: S media, 17.Jun.2011, 16:45

Beogradska filharmonija će održati koncert u Smederevskoj tvrđavi 21. juna, povodom Svetskog dana muzike. Pokrovitelj je grad Smederevo, a ulaz je slobodan. ..Koncert Beogradske filharmonije u Malom gradu Smederevske tvrđave, u utorak 21.juna u 20 časova, biće centralna proslava Svetskog dana...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.