FK Napredak napunio 68.godina

Izvor: JavneVesti.com, 09.Dec.2013, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FK Napredak napunio 68.godina

•Napredak napunio 68.godina u nedelju osnmog decembra. •Generacija 88 ili kraj jedne ere. •Vasil Vasko Gunev poslednji Centarfor. • Hoće li Džaja Kojičić konačno dobiti dostojnu zamenu u mladom Bojiću. •Vratiti Guneva kao trenera znači dobiti Ndiyae-a kao
igrača. •Matijašević ima dobru ponudu slobodnih igrača, a nanjemu je hoće li je iskoristiti.

Kruševački superligaš danas 8.decembra napunio 68 godina. Prošlo je mnogo igrača i trenera >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << kroz Napredak za ovih skoro sedam decenija postojanja. Svi oni su dali svoj doprinos, manji ili veći, da napredak bude to što jeste.  Bilo je i teških trenutaka u istoriji Napretka.
Pričano je mnogo puta o velikim imenima ovog kluba, o ljudima koji su obeležili istoriju. Ja ne želim, i nikad nisam, da sada pričam o nečemu što mogu samo da znam iz monografija i starih članaka. Ja ću krenuti od 1988, jer sam tada zakoračio prvi put ušao na stadion.
Pre 25 godina tog jesenjeg popodneva gostovao je veliki Partizan sa Omerovićem, Spasićem, starijim Brnovićem, Batrovićem, Šćepovićem, Vermezovićem, Vokrijem. Napredak je čekao svoju šansu i dočekao je. Pao je veliki vojni klub. Položili su ga na pleća Jezdimirović, dva puta Gunev i Radivojević. Tada su mi se urezala u pamćenje imena Jezdimirovića, Momčilovića, Joksića, a posebno Branislava Kojičića i Vasila Vaska Guneva. BIla je to generacija koja je imala kvalitet i nesreću da zbog slabije gol razlike od sarajevskog Željezničara ispadne iz tadašnje Prve savezne lige. Labudova pesma te generacije koja je sa izmennama ostala još četiri godine zajedno. Odlaskom Mirka Milutinovića u Bugarsku Lokomotivu zatvoreno je poglavlje tog tima.
 
Nažalost, prema mom mišljenju, Napredak do danas nije dobio Centarfora kakav je bio Vasko.  Ne, cenjene dame i  gospodo čitaoci, u prethodnoj rečenici nije napravljena pravopisna greška jer je zajednička imenica centarfor napisana velikim početniim slovom. Ako sam ja uspeo sa sedam godina uspeo da ga zapamtim pored tolikih kojji su posle njega prošli, i da ,za 25 godina koliko Napredak pratim, samo jedan igrač bude na dobrom putu da ga dostigne, onda zaslužuje da bude Centarfor. Igrač koji je mogao da mu prodrma visoko prvo mesto je Dragan Milovanović, ali spletom, u najmanju ruku, nesrećnih okolnosti po klub a i po njega, nije to do sad uspeo. Još mi je u sećannju pres konferencija posle utakmice čini mi se protiv Čukaričkog kad je neko od novinara pitao pomoćnog trenera Mikija Miletića o promašemom penalu koji je izveo Gaga. Miki je tada rekao da je odlaskom Džaje Kojičića Napredak izgubio izvođača prekida. To, nažalost, i danas stoji.
 
Sasvim je druga situacija sa Branislavom Džajom Kojičićem. On još uvek vlada suvereno na svojoj poziciji pleja. Postoji u ovom sadašnjem timu momak koji može da ga dostigne akko bude pameti pa uspeju dag a vežu još za dve sezone. Predrag Bojić ima sve karakteristike odličnog organizatora igre i jedino što mu je veliki minus u odnosu na Kojičića to je nedostatak izvođenja prekida. To nije nenadoknadivo.
Veliko poštovanje takođe imamam i prema sadašnjem kapitenu Nenadu Mirosavljeviću koji i u poznim igračkim godinama nosi tim i pravi je primer profesionalizma. On je ogledalo sportiste koji na kraju karijere sa poluzalečenom tetivom igra 90 minuta i to ne statirajući već stvarajući šanse sebi i saigračima.
Ovaj sadašnji Napredak mora da bazira igru na mladim snagama. Ima nebrušene dijamante predvođene Nikolom Miloševićem koji se ne bi, kao protiv Javora, smeo pretvarati u igrača zadatka  jer to nije i nikada neće biti. Nikola mora da igra iza napadača kad Bojić nije na terenu jer mu je tu prirodno mesto.  U narednom prelaznom roku Vladimir Matijašević mora da se pozabavi dovođenjem kvalitetnih igrača pre svega u odbrani i napadu. Što se štopera tiče, na tržištu su mnogi visokkokvalitetni igrači slobodni agenti. Čak i bivši reprezentativci naše zemlje.
 Još jedna molba Upravi za kraj. Napredak ima problema u napadu i to je evidentno. Ako su bili mišljenja da se dovodjenjem neafirmisanih mladih napadača može nešto napraviti, onda za to treba imati trenerski kadar koji ih može izbrusiti. A tu se opet vraćamo na 1988 i Vaska Guneva. Akko je iko znao kako se daju golovi, to je bio on. Verujem da je on jedini koji od ovog Senegalca može da napravi igrača. S toga ne ponavljajte greške prethodnika koji ga ili nisu želeli ili ga slali da trenra filijale. Vratite ga i videćete da će N Diaye konačno početi da igra. Svaka čast Peklji, ali jedan je Vasko. Ovo sam ve napisao kako bi Napredak svoj sedamdeseti rođendan dočekao kao jedini srpski klub koji će prezimiti u ligi UEFA
 
Svim Navijačima, igračima i rukovdstvu kluba želim mirno proleće. Srećan rođendan, ponosu Kruševca!!!
 
 
 

Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.