Vrzino kolo kragujevačke politike

Izvor: Politika, 14.Apr.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrzino kolo kragujevačke politike

Za smenu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića mogli bi da glasaju i neki odbornici ugašenog G 17 plus, iako su u lokalni parlament ušli sa jedinstvene liste URS-a, zajedno sa kolegama iz Zajedno za Šumadiju

KragujevacVeć na sledećoj sednici kragujevačke skupštine, 25. aprila, moglo bi doći do odlaska s vlasti „tehničkog” lidera Ujedinjenih regiona Srbije, gradonačelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Veroljuba Stevanovića, kome se daju sve manje šanse da će izvidati rane posle teškog izbornog poraza svoje stranke koja nije prešla cenzus. Do tog datuma nije ostalo mnogo, a budžet grada, o čemu je „Politika” više puta pisala, nalazi se pred kolapsom, pa se sve nade polažu u novi kredit, kratkoročnu pozajmicu od 260 miliona dinara. Tim novcem je Stevanović nameravao da zakrpi „rupe” koje sve više zjape, kako u administraciji tako i u gradskim javnim i komunalnim preduzećima. Ukoliko tog kredita ne bude, Stevanović teško da će opstati.

DSS čeka na bivšu stranku G 17 plus, ona na LDP, a LDP na SPO ili DS, koja, opet, čeka na DSS. Možda je i obrnuto, svejedno je, tek tako izgleda vrzino kolo aktuelne političke situacije u gradu.

Prema saznanjima „Politike”, Stevanovića bi sada da sruše sve partije, s tim da nijedna ne želi da bude prva koja će povući nogu i prikloniti se stavu SNS-a, koji već duže od godinu dana vrši pritisak da se lokalna vlast promeni. Svakoj partiji je lakše da kaže: mi smo se samo priključili inicijativi drugih, onda kada je sve bilo rešeno.

U ovom trenutku u Kragujevcu postoji više interesantnih političkih detalja. Prvo, za smenu Stevanovića bi mogli da glasaju i neki odbornici ugašenog G 17 plus, iako su u lokalni parlament ušli sa jedinstvene liste URS-a, zajedno sa kolegama iz Zajedno za Šumadiju (ZZŠ). Neki su već pristupili odborničkoj grupi naprednjaka, a u najavi su i nova „preletanja”. Istovremeno, „čisti” Stevanovićevi odbornici, iz ZZŠ-a, u velikoj su dilemi šta da rade. Lokalne finansije odavno „kašljucaju”, pa pojedini razmišljaju da bi za grad bilo bolje da se vođa sam povuče.

Našavši se u obruču za koji je, delom, sam kriv, Stevanović je krajem prošle sedmice organizovao svojevrsni ritual na kojem je od svojih odbornika tražio da mu se zakunu na vernost: desnom rukom na Bibliji, levom na srcu, da ga se neće odreći. Međutim, izgleda da su „petlovi” u Kragujevcu već „zakukurikali” triput, pošto su neki odbornici ZZŠ-a odbili da pristanu na „inicijaciju” koju im je predložio njihov, do juče neprikosnoveni lider.

Spretan u okolnostima kada treba brzo reagovati, Stevanović ovih dana pokušava da animira DS, partiju koja je donedavno zajedno sa SNS-om radila na rušenju lokalne vlasti.

Situacije se promenila uoči vanrednih parlamentarnih izbora, kada su lideri naprednjaka i demokrata, Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, zaratili. Lokalni odbor DS-a počeo je da „vodi razgovore” sa Stevanovićem, ali oprezno, ne želeći da dođe u situaciju da donese pogrešnu odluku i prikloni se svom dojučerašnjem protivniku, u trenutku kada je ovaj već na „izdisaju”. Ali, zbog sukoba Đilasa i Vučića, ovdašnjem DS-u ne mili se ni saradnja sa naprednjacima, tako da su, što se ove partije tiče, sada „pata karta”.

Mada su i odbornici nekih drugih partija, osim URS-ovih, prešli u redove naprednjaka, poput jednog iz DSS-a, jedini pouzdani partner SNS-a u ovom trenutku jesu socijalisti. Još krajem prošle godine GO SPS-a je rešio da se svrsta uz naprednjake i podrži promenu vlasti, u kojoj je ta partija, upravo na poziv Stevanovića, godinama učestvovala.

U kragujevačkoj skupštini ima 87 odbornika. Za promenu vlasti potrebno je obezbediti 44 glasa, do kojih se, u okolnostima kada su vlasnici mandata predstavnici građana, a ne partije, može doći na raznorazne načine. Bez DS-a, LDP-a i SPO-a, SNS sa socijalistima i odbornicima „preletačima” sada ima oko tridesatak glasova u skupštini, ali je od te političko-matematičke kombinatorike važnije ono što se dešava na polju ekonomije, odnosno finansija.

Svi akteri uzavrele političke scene u gradu slažu se u jednom: kada nestane para, ideologije i stranački programi gube smisao, ustupajući mesto ličnim interesima, a svi dojučerašnji dogovori i zakletve padaju u vodu.

Brane Kartalović

objavljeno: 14.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.