Učenici iz Piteštija puni utisaka sa Zlatibora

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Jul.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici iz Piteštija puni utisaka sa Zlatibora

U okvuru tradicionalne razmene učenika gradova pobratima Piteštija i Kragujevca, danas je u Svečanom salonu zgrade Grada organizovan prijem za učenike iz Piteštija koji su nedelju dana proveli na Zlatiboru sa svojim pratiocima. Narednih nekoliko dana iskoristiće kako bi sa svojim domaćinima upoznali Kragujevac. U ime grada Kragujevca, dobrodošlicu učenicima iz Piteštija poželeli su dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << veća za obrazovanje i Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Saradnja je od izuzetnog značaja za oba grada, to je jedna lepa tradicija koja traje više decenija, a učenici koji su učestvovali u ovoj razmeni nekada, sada imaju preko 40 godina. Ostvarena su brojna prijateljstva, došlo je do razmene informacija iz oblasti kulture, tradicije. Naši učenici u okviru ove razmene, trenutno borave na Crnom moru - kaže Manojlović.

Iako Kragujevac u velikoj porodici gradova prijatelja ima potpisane protokole sa 23 grada u celom svetu,  saradnja sa Piteštijem koja datira iz 1971. godine je najjača i najintenzivnija na svim poljima. Veoma bogata saradnja ogleda se i u protokolima o saradnji ekonomskih škola Piteštija i Kragujevca, saradnji Univerziteta u Piteštiju sa Mašinskim fakultetom u Kragujevcu kao i saradnji naša dva pozorišta koja je ozvaničena potpisivanjem Protokola 2005. godine.

Učenici iz Piteštija proveli su sedam dana u aktivnom odmoru na Zlatiboru gde su posetili Sirogojno, Tornik, ali i Mokru goru, Andrićgrad. Vratili su se puni utisaka o prirodi, turističkim atrakcijama i domaćoj kuhinji u kojoj su uživali.

- Sigurna sam da će naši učenici odavde otići mnogo bogatiji, sa nezaboravnim sećanjima i da će imati drage uspomene na ovu razmenu i to će biti jedna dobra osnova da postanu bolji ljudi. Ovo je sve za njih jedna velika nagrada zbog toga što su se trudili i učili tokom cele godine i učili smo ih da cene sve što je za njih učinjeno, od strane oba ova grada - kaže Ćećilija Toma, nastavnica iz Piteštija.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.