Stanovništvo u Kragujevcu stari, prirodni priraštaj negativan

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Sep.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovništvo u Kragujevcu stari, prirodni priraštaj negativan

Na prvoj sednici Saveta za zdravlje grada Kragujevca usvojen je Poslovnik o radu Saveta, predstavljena metodologija i dinamika izrade Strategije zdravstvene zaštite grada Kragujevca za period 2017-2020. godina.

Savet je proširen sa dva nova člana, a reč je o prof.dr Slavici Đukić Dejanović, ministarki u Vladi Republike Srbije i Momiru Boriću, direktoru Centra za socijalni rad “Solidarnost“.

Na današnjoj sednici razmatrani su tromesečni i šestomesečni izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << o radu savetnika prava pacijenata, a doktori iz Instituta za javno zdravlje predstavili su rezultate Analize zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji grada Kragujevca za 2015. godinu.

Razmatran je i usvojen Poseban program prevencije poremećaja imunskog sistema kod dece. Kada je reč o tromesečnom izveštaju savetnika prava pacijenata, Vesne Stevanović, za period 1.april - 30. jun 2016, najzastupljenije je kršenje prava pacijenata koje se odnosi na dostupnost zdravstvene zaštite  u 29 slučajeva od ukupno podnetih 37 prigovora, 16 prigovora podneto je na kvalitet pružanja zdravstvene usluge, a 9 na poštovanje pacijentovog vremena, a pruženo je 157 saveta. Ukupan broj podnetih prigovora u ovom tromesečnom periodu je 37, od toga je 28 osnovanih. U šestomesečnom izveštajnom periodu od 1. januara do 30. juna 2016. ukupan broj prigovora je 69, što je za 38 % više nego u prethodnom šestomesečnom periodu. Procenat osnovanosti prigovora je povećan za 14 procenata, a 51 prigovor je osnovan. U ovom periodu podnet je jedan prigovor Savetu za zdravlje koji je ocenjen kao neosnovan, a 7 pacijenata se obratilo Odeljenju za zdravstvenu inspekciju, paralelno sa podnošenjem prigovora savetniku, i ti postupci su u toku.

Karakteristike ovog izveštajnog perioda su da je neljubaznost, arogantnost i narušavanje partnerskog odnosa između pacijenta i zdravstvenih radnika najčešća inicijalna kapisla za podnošenje prigovora - objašnjava Vesna Stevanović.

Na osnovu Analize zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji grada Kragujevca za 2015. godinu koju je obavio Institut za javno zdravlje, prosečna starost stanovništva raste iz godine u godinu, i za 2014. iznosi 42,27 godina. Stopa nataliteta za 2014 iznosi 10,5, a stopa mortaliteta 12,5.

Ako pričamo o demografiji onda nam podaci ne idu na ruku. Imamo negativan prirodni priraštaj od -2 promila, spadamo u staro stanovništvo, udeo starih, a to su osobe preko 65 godina u 2015. Godini je čak 39,9 posto. Imamo j veliki trend rasta tumora, trend rasta cirkulatornih bolesti, bolesti digestivnog sistema - kaže Natasa Mihailović, šef Centra za biostatistiku i informatiku Instituta za javno zdravlje.

Poseban program prevencije poremećaja imunskog sistema kod dece koji će sprovoditi Institut za javno zdravlje uz podršku partnera na lokalnom nivou, predstavila je dr Nevenka Ilić. Prema njenim rečima, ovaj program samo je delom nastavak projekta “Kad porastem biću zdrav“ koji je Institut sprovodio u periodu od 2008. do 2011. i u okviru koga su analizirane samo alergije i astma kao bolesti koje se moraju prevenirati s obzirom na porast incidence.

Na teritoriji Kragujevca, u uzrastu do 2 godine, nama svako drugo dete ispoljava neki od poremećaja iz ove oblasti; 13% dece  recidivne bolesti donjih disajnih puteva, 30% hronične inflamacije kože, 24% enteritis - oštećenje sluzokože creva koja je jako bitna u razvoju imunskog sistema deteta, a svako 5. dete u uzrastu do 2 godine već ima razvijenu alergiju na neki nutritivni ili inhalatorni alergen.Primećen je porast autoimunskih bolesti kod mlađe populacije i to celiakija, šećerna bolest tip 1, autoimunski tireoditis - objašnjava dr Ilić.

Kao glavni uzroci porasta ovih oboljenja navodi se porast hemijskog zagađenja u Inače, Odeljenje za alergologiju i imunologiju koje radi u okviru Instituta za javno zdravlje je pre par meseci opremljeno najsavremenijom opremom za genetska ispitivanja i potpuno spremno da se uključi u preventivne programe i aktivnosti na ovom projektu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.