Sopstveni biznis započinje 12 osoba sa invaliditetom

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sopstveni biznis započinje 12 osoba sa invaliditetom

Sopstveni biznis u ovoj godini započeće 12 osoba sa invaliditetom kao i 27 ostalih nezaposlenih lica u Kragujevcu, među kojima je pet sa sedmim stepenom stručne spreme, rečeno je danas Tanjugu u kragujevačkoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ).

- Osobe sa invaliditetom za započinjanje sopstvenog posla dobiće po 200.000 dinara, a ostala nezaposlena lica po 160.000 dinara - rekla je Jelena Zornić, rukovodilac grupa za zapošljavanje kragujevačke filijale NSZ.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ona je naglasila da je za program samozapošljavanja i ove godine, kao i u

Subvencije

Ostali nezaposleni, među kojima ima pravnika i inženjera, dobiće subvencije za otvaranje stomatološke ordinacije, kancelarija za pružanje pravne pomoći, za vodjenje knjiga, konsalting usluge, kao i za proizvodnju konfekcije.

- U proteklih deset godina, koliko se realizuje program samozapošljavanja u Kragujevcu je sopstveni biznis započelo oko 1.500 gradjana, od kojih oko pet procenata nije uspelo - navela Jelena Zornić.

prethodnih deset, vladalo veliko interesovanje za dodelu subvencija na konkurusu NSZ za započinjanje sopstvenog posla.

- Prijavilo se ukupno 119 nezaposlenih lica za započinjanje sopstvenog biznisa, a ugovore smo potpisali sa 39, jer su nam sredstva za taj program limitirana i iznose oko 4,5 miliona dinara - rekla je Zornićeva.

Objašnjavajući da osobe sa invaliditetom kojima se dodeljuju subvencije za započinje posla najčešće imaju prvi ili drugi stepen invalidnosti, Zornićeva je dodala da je uslov za dobijanje subvencija taj da njihova rešenja o invaliditetu moraju biti uskladjena sa delatnošću kojom mogu da se bave.

- Osobe sa invaliditetom su ove godine dobile subvencije za započinjanje biznisa u domaćoj radinosti, kao i u pružanju usluga krojenja, šivenja, pripremanja brze hrane, a u jednom slučaju i za taksi prevoz - rekla je Zornićeva.

Prema njenim rečima, među 27 ostalih nezaposlenih lica dva su romske nacionalnosti, pa će tako jedan imati trgovinsku radnju a drugi će biti samostalni autoprevoznik.

- Novčana sredstva koja se dodeljuju za samozapošljavanje su jednokratna i namenjena su za nabavku opreme, repromaterijala ili adaptaciju prostora - kazala je Jelena Zornić, napomenuvši da su svi oni u obavezi da u prvoj godini izmiruju obaveze za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.