“Šekspirova 9/1″ najbolja na KRAF-u

Izvor: Svet, 01.Nov.2014, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Šekspirova 9/1″ najbolja na KRAF-u

Najbolji studentski film na osmom Festivalu antiratnog i angažovanog filma u Kragujevci je, po oceni i publike i žirija, “Šekspirova 9/1″ Vladimira Mitrevskog iz Skoplja.
Žiri, u sastavu: Milan Nikodijević, profesor produkcije na novosadskoj Akademiji i osnivač jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji (Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji), Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš, i filmski kritičar i Hadži >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Zoran Đorđević, filmski kritičar iz Kragujevca, za najbolji studentski film 8. KRAF-a proglasio je “Šekspirovu 9/1″ Vladimira Mitrevskog, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja.
Drugu nagradu dele Vid Hajnšek sa filmom “Stranci”, u produkciji Akademije za pozorište, radio, film i televiziju iz Ljubljane, i film “Otac” Nedima Karalića, u produkciji Sarajevske filmske akademije, dok je treća nagrada žirija otišla u ruke Bojane Starčević, za film “Bakica hoće kući”, u produkciji Akademije umetnosti iz Novog Sada.
Pored žirija, svoj sud dali su i posetioci. Ove godine glas publike poklopio se sa stavom žirija, pa priznanje publike odlazi u ruke Vladimira Mitrevskog.
Ovogodišnji KRAF imao je takmičarski karakter. Po mišljenju žirija, selekcija 8. Kragujevačkog festivala antiratnog i angažovanog filma odslikava aktuelnu produkciju filmskih škola sa prostora bivše Jugoslavije i autorski rukopis studenata u produkcionim uslovima u kojima ovi filmovi nastaju.
Festival je ove godine, trideset sjajnih ostvarenja i to autorska dela iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije kao i revijalne filmove iz Hrvatske.
Akademski KRAF, koji organizuje NVO Milenijum iz Kragujevca, uz podršku Ministarstva kulture, jedini je festival antiratnog filma koji je na jednom mestu okupio mlade filmske stvaraoce iz svih zemalja bivše Jugoslavije.
Dodela nagrada i priznanja dobitnicima održana je večeras, u galeriji Doma omladine.
Autor: Mario Badjuk, Life Content
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Vrnjačka Banja

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.