Rashladite pse, mačke će se same snaći

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rashladite pse, mačke će se same snaći

Poseban režim ponašanja tokom letnjih dana, važi ne samo za ljude, već i za kućne ljubimce. U kragujevačkom azilu, u kojem se nalazi oko stotinu pasa, zaposleni im pomažu da lakše podnesu vrele dane.
Puni čančići hrane i vode, ali fali i dodatno osveženje. Da je vreme za novo kupanje, lavežom upozoravaju azijski ovčar Tosa i samojed Meda. Za zaposlene u azilu, to znači, crevo u ruke, i tako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na svakih pola sata.

Aleksandar Damjanović radnik u kragujevačkoj Zoohigijeni kaže da po visokim temperaturama, rashlađivanje počinje u šest sest ujutru i traje prepo celog dana. Najvažnije je da psi stalno imaju svežu vodu i da leže u hladovini. Od pregrejavanja tela, brane se dahtanjem.
Na vremenske prilike i neprilike, psi reaguju kao i ljudi. Jedni beže u hlad, drugi su umorni i bezvoljni. Stariji, uhranjeni i psi sa kratkim njuškama, teže podnose vrućinu. Sunčanica, toplotni udar, dehidracija, upozoravaju veterinari, pretnja su za naše ljubimce.
Veterinar, Milutin Tasić, rukovodilac Zoohigijene kaže da pse treba voditi u šetnju u ranim jutarnjim i večernjim satima. Direktno izlaganje suncu se ne preporučuje, jer psi svetle, kratke dlake, mogu da dobiju opekotine po njušci i telu.
Ovo je i pravo vreme sa posetu frizeru i šipanje ljubimaca, na što kraću "frizuru". Tasić kaže, da vrućine najteže podnose dugodlaki psi: šarplaninci, haskiji, rotvajleri, a kad dođe
zima, njima je lakše.
Prava i preporučljiva uživancija, rashlađivanje u rekama i jezerima. I dok je psima potrebna naša pomoć, da lakše preguraju tropske dane, mačke se uvek nekako snađu. Dovoljna je i  hladovina cvetnog bokora, za popodnevno dremanje.
rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.