Radnici Zastava oružja: Šta je sa društvenim kapitalom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Zastava oružja: Šta je sa društvenim kapitalom?

Predstavnici radnika Zastava oružja iz Kragujevca nezadovoljni su kako se rukovodstvo fabrike odnosi prema 25 % društvenog kapitala. Mnogi sastanci Nadzornog odbora, na kojima se govorilo o budućnosti fabrike, prošli su bez njih iako radnici i dalje učestvuju u četvrtini vlasništva preduzeća.

Kragujevačka fabrika Zastava oružja jedna je od retkih u čijem vlasništvu učestvuje i 25 % društvenog kapitala. Kao vlasnici četvrtine kapitala sindikati se zalažu za stalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prisustvo i učestvovanje predstavnika radnika u donošenju odluka iako u poslednje vreme to nije bio slučaj.

"Smatramo nedopustivim neinformisanje sindikata odnosno zaposlenih u svim onim odlukama koje rukovodstvo odnosno upravljački organi donose a koje se mogu dugoročnije odraziti na poslovanje samog preduzeća", kaže za RTV Katarina Jakovljević, zastupnica društvenog kapitala "Zastave oružja".

Oko 2.000 zaposlenih zabrinuto je i kada je sam obim poslovanja ali i prodaja proizvoda u pitanju, što se direktno odražava i na finansijska sredstva fabrike.

Predsednik sindikata Zastave oružja Dragan Ilić ocenjuje da priliv sredstava i obim upošljavanja pada, da je sve više radnika u fabrici nedovoljno uposleno, a sa druge strane, kako kaže, primaju se drugi radnici.

Društveni kapital je tekovina socijalizma i kao takav nije zakonski regulisan, pa se i dalje ne zna šta će sa njim biti u preduzećima koja nisu predviđena za privatizaciju.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić kaže da situacija može da se reši donošenjem posebnog zakona za odbrambenu industriju po kom bi se taj deo kapitala pravedno dodelio radnicima koji rade u fabrici jer su oni, kako kaže, stvarali kapital za koji im je država 50 godina govorila da je to njihovo vlasništvo.

Predstavnici sindikata smatraju da se veliki broj odluka donosi na štetu zaposlenih, a da se 25 % društvenog kapitala ne sme zanemariti kada je budućnost Zastava oružja u pitanju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.