Pronašli 11 retkih gljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronašli 11 retkih gljiva

Članovi Gljivarskog društva Šumadije pronašli su u okolini Kragujevca retke vrste gljiva koje su na evropskoj Crvenoj listi 33 najređih i najugroženjih vrsta, izjavio je danas Tanjugu predsednik tog društva Nenad Milosavljević.

"Samo u okolini Kragujevca našli smo 11 rariteta sa tog evropskog spiska najređe 33. Verujte, da toliki broj gljiva nemaju ni mnoge evropske zemlje, tako da imamo dobru osnovu da nastavimo dalje", rekao je Milosavljević.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima, među pronađenim retkim gljivama su crna rupičarka, crneća lisičarka, šumski čiča, kao i kraljevka koja je kod nas zakonom zaštićena. Takođe, dodaje, u Šumadiji su ovog leta pronađene i tipične mediteranske gljive - bela blagva, čupava pupavka...

Te i brojne druge gljive, među kojima i zelena pupavka "krivac" za

95 odsto trovanja u Srbiji, bile su izložene, na jednodnevnoj, 14.

izložbi gljiva na kragujevačkom Prirodno-matematičkom fakultetu.

Izložba je, kako je istaknuto na otvaranju, rekordna i po broju eksponata i po broju rariteta.

"Na žalost pretrpeli smo, kao država, veliku štetu od ovih kiša, ali za nešto je i bila dobra, a bila je fantastična za gljive, tako da ove godine imamo rekordan broj eksponata", rekao je Milosavljević i naglasio da za 14 godina nije pronađeno toliko gljiva, koliko ove godine.

Izloženo je, dodao je, čak 345 nađenih primeraka gljiva, među kojima su mnoge, kako je rekao, izuzetno retke i retke, koje su ne samo na crvenim listama u zemljama Evropske unije, već su i mnoge od njih zaštićene našim zakonom.

Organizator izložbe je Gljivarsko društvo Šumadije čiji su članovi, kako je naveo Milosavljević, gljive prikupljali najviše u centralnoj Šumadiji, na planinama koje okružuju Kragujevac - Rudnik, Gledićke planine, Crni Vrh. Zatim na planini Kotlenik, ali i na Kopaoniku, Goču, Goliji...

Milosavljević podseća i da u Srbiji od par hiljada gljiva domaći naziv ima svega 50-ak i kroz osmeh dodaje da smo loši kumovi.

Podseća i da Srbija mora da uradi i popis gljiva za ulazak u EU i ocenjuje da je mikologija u našoj zemlji još na početku.

"Još uvek nismo istražili svo bogatstvo koje imamo, i tek na ovim primerima sada koje imamo, vidimo da mnoge gljive, kojih nema ni u Evropi, ima kod nas. Pred Srbijom stoji veliki popis gljiva, neophodan za ulazak u Evropsku uniju, a mi nažalost imamo vrlo malo stručnih mikologa, tako da je sve to spalo na nas mikologe amatere", rekao je Milosavljević.

On je ukazao i da je problema u Srbiji nekontrolisana seča šuma i nepoštovanje Zakona o gljiva, jer, kako je rekao, postoje spiskovi zaštićenih i strogo zaštićenih gljiva koje niko ne poštuje.

Dodaje da se gljive beru za izvoz, beru se preko normiranih količina, te da se njihova staništa konstantno uništavaju.

Govoreći o lekovitim svojstvima gljiva, Milosavljević je rekao da zbog prisustva fosfora, neophodnog za funkcionisanje i rad mozga, gljivari vole da se hvale kako je to hrana intelektualaca, i kroz smeh dodaje, da je to samo priča.

"Gljive imaju dosta proteina, u procentima isto koliko i meso, a kako nemaju masnoću to je idealna dijetalna hrana, koja ima dosta vitamina", naveo je Milosavljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kragujevac: Pronađeno 11 retkih gljiva sa evropske Crvene liste

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2014

Članovi Gljivarskog društva Šumadije pronašli su u okolini Kragujevca retke vrste gljiva koje su na evropskoj Crvenoj listi 33 najređih i najugroženjih vrsta, izjavio je danas Tanjugu predsednik tog društva Nenad Milosavljević...Članovi Gljivarskog društva Šumadije pronašli su u okolini...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.