Izvor: Kragujevac.rs, 04.Avg.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet – isplata zaostalih naknada porodiljama

Lokalna samouprava grada Kragujevca ulaže maksimalne napore kako bi priznata prava porodiljama, na osnovu odluke o podršci porodicama, izmirila u što kraćem vremenskom periodu - rekla je u izjavi za sajt grada Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Sva zaostala dugovanja će biti namirena prema redosledu potraživanja, najpre roditeljima sa ostvarenim pravom iz aprila 2013. godine. U ovom trenutku nezaposlenim porodiljama, grad Kragujevac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << duguje oko 87 miliona dinara. U prilog tome da se dosta učinilo od preuzimanja mandata, svedoči i podatak, naglasila je Gordana Damnjanović, da je aktuelna vlast po tom osnovu nasledila dug od 150 miliona dinara, od čega je prema proceni čak 55 miliona otišlo na izvršna sudska rešenja.

Zastoj u ostvarivanju priznatog prava nastao je sredinom 2012. godine, šest meseci nakon stupanja na snagu odluke po kojoj nezaposlene porodilje ostvaruju pravo na mesečnu nadoknadu od 20 000 dinara u trajanju od 12 meseci. U spetembru 2013. godine odluka je izmenjena tako da je mesečni iznos prepolovljen. Treća odluka iz juna 2014. godine menja iznos na 50 posto od prosečne neto zarade. To znači da majke imaju različita rešenja, onako kao su se odluke menjale, pa se nekima duguje 200 000 a nekima 45 000 dinara. U svakom slučaju na isplatu čeka 2062 nezaposlene porodilje.

Što se tiče roditeljskog dodatka za prvo dete i višestruke trudnoće, dugovanja grada prilikom preuzimanja mandata bila su oko 11,5 miliona dinara. U ovom trenutku svedena su na 6,5 miliona, a isplatu čeka 1749 žena za prvo dete i 76 porodilja koje su imale višestruke trudnoće.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.