Prijem za delegaciju nemačkog Saveza za brigu o ratnim grobovima

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Avg.2016, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za delegaciju nemačkog Saveza za brigu o ratnim grobovima

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić organizovali su prijem za delegaciju Savezne Republike Nemačke i Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima. Predsednik nemačkog Saveza za brigu o ratnim grobovima, Markus Mekel predvodio je delegaciju a na prijemu su govorili o radu Saveza, lokacijama vojničkih grobalja i budućem zaključivanju nemačko-srpskog Sporazuma o ratnim grobovima.

Govoreći o istoriji Kragujevca, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Skupštine grada, Miroslav Petrašinović je istakao da je Kragujevac grad sa burnom istorijskom prošlošću, da je jedan od gradova žrtava civila u Drugom svetskom ratu i da se svojih žrtava s pijetetom seća.

Na području grada Kragujevca, na 350 hektara memorijalnog kompleksa nalazi se oko 30 masovnih grobnica sa 10 spomen obeležeja, među kojima je i Vojničko groblje iz perioda srpsko turskih ratova, a ima i grobova austrugarskih i nemačkih vojnika iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Veoma cenimo dolazak delegacije Nemačke i smatramo da je i to jedan od načina zbližavanja dveju država. Briga o posmrtnim ostacima nemačkih vojnika, navodi nas da još više čuvamo naše kulturno i istorijsko nasleđe - rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Predsednik Markus Mekel je rekao da je za Savez veliki izazov kako da se sačuva sećanje na istorijske događaje gde su nemački vojnici bili agresori i da je mnogo decenija prošlo kada se nemački narod suočio sa činjenicom i prihvatio odgovornost za te zločine, a da je njihova poruka “Pomirenje iznad grobova i rad za mir“.

Posle prijema delegacija Nemačke sa svojim domaćinima posetili su Spomen park, Vojničko groblje u Šumaricama i Muzej “21. oktobar“, a nakon toga položili vence kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.