Počinje Međunarodna strip konferencija

Izvor: Šumadija Press, 03.Jul.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Međunarodna strip konferencija

Međunarodna strip konferencija pod nazivom „Kragujevac, godine pete“ počinje danas i trajaće do 5. jula, u Domu omladine.

Ovogodišnju strip konferenciju pod sloganom „KragujevacComicCon“, organizuje „Svet stripa“ uz podršku Ministarstva kulture. Kragujevčani će tokom tri dana moći da pogledaju izložene strip-plakate, sa motivima našeg grada, a na brojnim tribinama svi zainteresovani moći će >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << da se upoznaju i razgovaraju sa najpoznatijim crtačima stripova. Sva tri dana tokom konferencije trajaće i izložbeno-prodajna berza stripa.

U petak će od 17 časova Radionicu stripa i ilustracije voditi Vlada Vesović, a Školu crtanja, od 18 časova Sabahudin Muranović. Zvanično otvaranje konferencije je u 19 časova, a prvi gost, Pavle Zelić, po zanimanju diplomirani farmaceut, kragujevačkoj publici će predstaviti srpsko-italijanski edukativni strip, o opasnosti od lažnih lekova „Lana Tafi“. On je objavljivao i priče u književnim i popularnim časopisima i antologijama u zemlji i regionu, a njegov poslednji horor roman „Peščana hronika“ izašao je 2013. godine.

Kompletan raspored tribina i radionica možete pogledati OVDE.

Kragujevac i „Svet stripa“ biće i domaćini izborne skupštine Udruženja stripskih umetnika (USUS-a), u subotu u 13 časova, u Prvoj gimnaziji. U okviru manifestacije, održaće se i hip-hop veče „Give me five“, koje počinje u petak u 21 čas u Domu omladine, a nastupiće Uroš Maksimović (Maxa), Stefan Blagojević (KrcKi), Aleksandar Milošević (Lesa) i Blizanci: Milovan (Lima) i Milan Timotijević (Comi).

Konferenciji će prisustvovati italijanski multimedijalni umetnik, Đanfranko Manfredi, tvorac mnogih serijala, koji je radio i na čuvenom Dilan Dogu i Teks Vileru. Iz Slovenije dolazi Iztok Sitar, jedan od najboljih strip autora, tvorca 14 albuma različitih žanrova, od dečjih do političko angažovanih stripova. Pored crtanja bavi se teorijom stripa, pa je tako 2007. godine, za 80 godina prvog slovenačkog stripa, izdao i monografiju „Istorija slovenačkog stripa 1927 – 2007“.

Crtačku ekipu čine i Željko Srdić, slikar, ilustrator i ljubitelj stripa, koji je radio na ilustracijama Zagora, kao i na raznim projektima za firmu „Manual“, Vladimir Krstić-Laci koji je radio u mnogim izdavačkim kućama kao ilustrator i grafički dizajner, a objavio je pet tomova „Šerloka Holmsa“ i album „Sword“. Tu su i Siniša Radović, koji je sarađivao na serijalima „Generacija Tesla“, „Borci sumraka“ i „Romero“, a jedan je od pokretača i urednika humorističkog časopisa „Bager“. Radović je publikovao svoje radove i na francuskom tržištu za „Dupuis“ za koga radi serijal, a za „Soleil“ je uradio album „Van Helsing“. Među gostima su i Stevan Subić, dobitnik brojnih nagrada na strip festivalima, čiji su radovi dobili mesto u specijalizovanoj enciklopediji balkanskog stripa „Balkan Comic connections“, Kragujevčani Goran Milenković i Goran Furunović,  pokretač „Strip Vesti“ Zlatko Milenković,  Goran Ugarčina, Zlatko Krstevski i mnogi drugi.

Ljubitelje i poznavaoce stripa svakako će posebno obradovati vest da će ove godine, po prvi put, gost konferencije biti i Željko Pahek, jedan od naših najboljih autora.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.