Izvor: Kragujevac.rs, 05.Okt.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi

Prof. dr Dobrica Milovanović član Odbora za saradnju i udruživanje SG Kragujevac i član Kongresa Saveta Evrope učestvovao je na zasedanju Monitoring komiteta Kongresa koje je održano u Varšavi.

Monitoring komitet Kongresa se bavi praćenjem obaveza članica potpisnica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, prati institucionalni razvoj u evropskim regionima, priprema izveštaje o stanju lokalne i regionalne demokratije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u Evropi, nadgleda izbore u zemljama članicama, stanje ljudskih prava.

Na poslednjem zasedanju na dnevnom redu su bila brojna pitanja iz delokruga rada Komiteta, između ostalih i stanje lokalne i regionalne demokratije u Francuskoj, Luksemburgu i Azerbejdžanu, poštovanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi od strane Grčke, Belgije i Italije, izveštaje sa posmatračkih misija u Moldaviji i Albaniji, post-monitoring aktivnosti u Jermeniji, Gruziji, Portugaliji i Moldaviji, saradnja sa Evropskom komisijom vezano za Deklaraciju o implementaciji poštovanja ljudskih prava.

Kao član zajedničke delegacije Kongresa i Komiteta evropskih regiona za posmatranje izbora u Moldaviji, prof. Milovanović je posebno uzeo aktivno učešće u diskusiji po ovom pitanju.

Pored učešća na zasedanju Monitoring komiteta, Milovanović je bio i predstavnik Srbije na konferenciji kojom je obeležena 25-o godišnjica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koja je održana 18. septembra. Tom prilikom osvrnuo se na značaj pune implementacije Povelje za lokalne samouprave u jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.