Obeležen dan oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Okt.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen dan oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim borcima u otadžbinskim ratovima od 1912 - 1918. godine u Adžinim livadama, obeleženo je 98 godina od oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu. Vence su kraj spomenika položili Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, predstavnici SUBNOR - a, članovi Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 - 1920. godine i drugi. Odavanjem pošte i sećanjem na heroje koji su branili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevac podsećamo potomke da ne zaborave herojski čin tih ljudi.

Kragujevac je oslobođen 26. oktobra 1918. godine. U oslobođenu varoš, kako je zabeleženo u istorijskim dokumentima,  prvo je ušao 1. bataljon 6. puka Drinske divizije. Oslobodioci su dočekani u centru varoši “Kod krsta“.

Kragujevac je u Prvom svetskom ratu podneo velike ljudske žrtve i pretrpeo materijalna razaranja. Izgubio je 15 posto stanovništva. Samo na bojnom polju palo je 426 oficira, podoficira i vojnika iz Kragujevca. Njihova imena upisana su i na spomen - ploči u Sabornoj crkvi u Kragujevcu.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.