Mostovi iz Kragujevca protežu se širom sveta

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Maj.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostovi iz Kragujevca protežu se širom sveta

Za 11 delegacija gradova prijatelja i pobratima, gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, priredio je prijem u hotelu “Zelengora“ na kome su sumirani rezultati dosadašnje saradnje i razmenjene ideje za buduću.

Naše je zadovoljstvo što porodica gradova-prijatelja broji čak 23 povelje o bratimljenju i protokola o prijateljstvu i saradnji. Negujući primarne vrednosti koje bratimljenje nosi - prijateljstvo, saradnju i uzajamno upoznavanje, trudimo se da iz dana u dan širimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << krug prijatelja. Sve su to mostovi koji na poseban način povezuju naše gradove, narode i države. Mostovi iz Kragujevca protežu se širom sveta, do Poljske, Nemačke, Francuske, Rusije, Belorusije, Rumunije, Palestine - rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Spreman za nove izazove, grad Kragujevac nastoji da produbi saradnju sa pobratimskim gradovima u oblasti privrede, nauke, kulture, kao ravnopravan partner.

Saradnja Kragujevca sa Južnomoravskim regionom traje već 12 godina. U šumadijskom okrugu, u tom periodu, realizovano je 75 projekata, a od toga 15 u Kragujevcu. Pre dve godine poklonili smo gradu Kragujevcu skutere za Komunalnu policiju, a ove godine se koncentrišemo pre svega na podršku obrazovanju, pre svega srednjoškolskom - kaže Jaroslav Parolek, šef delegacije Južnomoravskog regiona.

Južnomoravski region će, u narednom periodu, ponuditi priliku kragujevačkim srednjoškolcima da nauče češki jezik na kursevima koji se organizuju u Kragujevcu i potom konkurišu za stipendije za studiranje na nekom od fakulteta u Češkoj. Intenzivniju saradnju, pre svega u oblasti privrede, najavljuje i delegacija grada Mogiljeva iz Belorusije. Predsednik Skupštine grada Mogiljeva, Sergej Ivanov podseća da je kragujevački autoprevoznik “Vulović transport“ ostvario uspešno partnerstvo sa firmom iz Belorusije. Pobratimstvo ova dva grada iniciralo je i protokol o saradnji njihovih univerziteta, ostvarena je i razmena studenata.

U junu mesecu u Mogiljevu će biti organizovan privredni sajam koji će posetiti zvanična delegacija grada Kragujevca u čijem sastavu će biti i kragujevački privrednici.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Kragujevački mostovi širom sveta

Izvor: Šumadija Press, 07.Maj.2015, 13:13

Ovogodišnjem progarmu obeležavanja Dana grada prisustvovale su delegacije gradova prijatelja i pobratima. ..Gosti Kragujevčana bili su predstavnici Mogiljeva (Belorusija), Smolenska (Rusija), Bjalskoh Bjala (Poljska), Ingolštata (Nemačka), Ohrida (Makedonija), Bara (Crna Gora) sarajevske opštine...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.