Ministarstvo finansira gradnju Reciklažnog centra

Izvor: Šumadija Press, 27.Maj.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo finansira gradnju Reciklažnog centra

Gradonačelnik Kragujevca i brojni partneri potpisli su ugovor i aneks o izgradnji i opremanju Reciklažnog centra grada Kragujevca, u vrednosti od 45 miliona dinara.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednici opština Aranđelovac, Knić, Rekovac i Topola potpisali su Sporazum o međuopštinskoj saradnji jedinica lokalnih samouprava na realizaciji projekta ”Regionalni centar za upravljanje otpadom”. Odmah potom, gradonačelnik Kragujevca, državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ Radoslav Matić potpisali su i aneks ovog ugovora u vrednosti od 45 miliona dinara. Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja dobila je zadatak da organizuje i kooridinira realizaciju projekta.

Nikolić ocenjuje da je gradnja Reciklažnog centra prvi korak uvođenja sistema upravljanja otpadom i najavljuje da je u planu izgradnja dva do tri takva centra na teritoriji grada koji bi rešili problem prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada.

– Ovo je pilot projekat za čiju realizaciju smo dobili sredstva od resornog ministarstva, od izrade projekta do stavljanja u upotrebu samog centra, tako da grad Kragujevac nema nikakva ulaganja osim što će se Reciklažni centar graditi na zemljištu koje je u vlasništvu JKP „Čistoća“. Izgradnja Reciklažnog centra biće deo velikog sistema kojim će biti regulisano upravljanje otpadom u gradu Kragujevcu – rekao je Nikolić.

Aneks sporazuma za izgradnju reciklažnog centra podrazumeva finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za kompletnu izradu projekta, pripremne radove, izgradnju samog objekta i opremanje reciklažnog centra.

Ministarstvo poljoprivrede je, prema rečima državnog sekretara Stane Božović, spremno da se maksimalno uključi i pomogne u izradi tehničke dokumentacije, izboru modela ali i eventualne pomoći u apliciranju kod IPA fondova, jer je reč o rešavanju strateškog pitanja za Srbiju.

Na taj način poboljšaćemo kvalitet života za oko 250.000 stanovnika u ovom regionu. Zbog onih koji su se pre toga neodgovorno ophodili prema životnoj sredini, na nama je velika politička, ljudska i moralna odgovornost da našim potomcima ostavimo zdravu i čistu životnu sredinu. U tom poslu imaćete maksimalnu podršku Vlade Srbije i resornog ministarstva. Realizacijom projekta, postaćete lideri u regionu kada je u pitanju sistem upravljanja otpadom. Ukoliko procenat sakupljanja otpada bude 100 odsto, a odvajanje otpada u domaćinstvima omogući 25 posto reciklažnog otpada, to će regionu i gradu Kragujevcu omogućiti dodatne izvore prihoda i razvoj zelene ekonomije. Ministarstvo će pružiti stručnu pomoć i bićemo vaš servis da biste ostvarili planove i ciljeve. Švedska agencija za obnovu i razvoj obavezala se da uradi studiju opravdanosti i ona će pokazati koji je najbolji model kada je u pitanju cena, tehnologija, ali i koje su specifičnosti ovog područja – rekla je Stana Božović.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je istakao da se radi o strateški veoma važnom projektu jer je zbrinjavanje otpada nešto što u Kragujevcu već dugi niz godina predstavlja veliki problem.

Nerešeno pitanje uređenja pravi u ovom trenutku ozbiljan problem u daljem razvoju grada. Kragujevačka deponija je već dostigla zakonski maksimum u pogledu visine i ukoliko hitno ne reagujemo i ne krenemo da rešavamo pitanje upravljanja otpadom, bojim se da možemo ući u ozbiljan problem. Resorno ministarstvo nam je izašlo u susret, ponudili su nam ozbiljnu pomoć oko izrade studije za upravljanje otpadom. Kragujevac i četiri opštine okupile su se oko ove studije koja bi trebalo da pokaže kakav sistem treba da primenimo. Kragujevac je veoma zainteresovan da ovaj problem reši na moderan i savremen način, prateći svetske trendove tako što ćemo započeti ozbiljan proces podizanja svesti građana o ekologiji, o tome koliko je važno da iza sebe, za neke buduće generacije, ostavimo čist grad, Šumadiju i čistu Srbiju – rekao je Nikolić.

On je napomenuo da će se Grad potruditi da kroz taj sistem ostvari i određenu ekonomsku korist kroz reciklažu, prodaju sirovina i eventualnu proizvodnju toplotne ili električne energije. Takođe je pozvao i ostale gradove i opštine u okruženju da pronađu svoj interes i priključe se ovom projektu, jer se radi o oblasti koja treba da ostane u javnoj svojini.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.