Kineska kompanija ###CMEC### ulaže u mesnu industriju Šumadije

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Avg.2015, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska kompanija ###CMEC### ulaže u mesnu industriju Šumadije

Gradsko veće danas je dalo saglasnost gradonačelniku Radomiru Nikoliću da potpiše Memorandum o razumevanju između grada Kragujevca i kompanije China Machinery Engineering Corporation  iz Kine. Memorandum će biti potpisan ovih dana u Kini.

Radi se o najozbiljnijoj investiciji u oblasti poljoprivrede u regionu centralne Srbije u poslednjih 20 - tak godina, rekao je obrazlažući tu odluku gradonačelnik Radomir Nikolić. Kineski partner je zainteresovan da zajedno sa gradom uđe u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ozbiljnu investiciju. Rezultat bi, kroz par godina, trebalo da bude otkup svega onoga što šumadijski seljak može da proizvede, a tiče se stočarstva. Kineski partner nema granicu u visini investicije, želi da napravi farmu i da uđe u kooperaciju sa poljoprivrednicima. Sve što poljoprivrednici proizvedu otkupljivaće preduzeće koje ćemo osnovati zajedno sa partnerima iz Kine.

U planu je izgradnja klanice, hladanjače, ali i proizvodnja struje i organskog đubriva po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu. Radi se o potpuno zaokruženom procesu proizvodnje, kapaciteti su toliki da verovatno neće biti šumadijskog seljaka koji želi da proizvede stoku i da je plasira, a da neće moći da uđe u saradnju sa ovom kompanijom. Ovo je verovatno prekretnica u razvoju poljoprivrede u Šumadiji, ocenio je gradonačelnik Nikolić, a biće pokrivena oblast u krugu od 50 kilometara. Ostaje nam da nakon potpisivanja Memoranduma pristupimo izradi studije izvodljivosti i nakon toga ćemo tačno da znamo koliki kapciteti ovog postrojenja traba da budu. U 2016. godini najverovatnije počinjemo realizaciju čitavog projekta, a razmišljamo, najavio je Nikolić i o kreditiranju poljoprivrednika za dodatano infrastrukturno opremanje i nabavku grla.

Na današnjoj sednici članovi Gradskog veća dali su saglasnost i na nacrt Povelje interne revizije grada Kragujevca koji će u skladu sa zakonskim propisima potpisati gradski revizor i gradonačelnik. Poveljom je, kako je rekla Milijana Ratković gradski revizor, definisano šta je cilj, šta su poslovi i koji je delokrug rada službe interne revizije.

Zakonski propisi nalažu jedan od tri modela za formiranje službe, pri čemu se grad Kragujevac opredelio za model broj jedan, po kome je služba interne revizije organizaciono i funkcionalno nezavisna. Služba će pokrivati ceo  javni sektor grada Kragujevca, sve direktne i indirektne korisnike budžeta, sva javna i javno - komunalna preduzeća kao i sva ostala privredna društva gde je grad osnivač.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Kinezi žele da ulože u šumadijski agrar

Izvor: Danas, 28.Avg.2015, 10:28

Kragujevac - Gradsko veće u Kragujevcu odobrilo je juče potpisivanje memoranduma o razumevanju između Grada i kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), a radi se, rečeno je na jučerašnjoj sednici tog organa, o najozbiljnijoj investiciji u oblasti poljoprivrede u regionu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.