KG: Umesto sanacije krova dobili sarkofag

Izvor: B92, 04.Dec.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Umesto sanacije krova dobili "sarkofag"

Kragujevački stanari zgrade u najužem centru grada tvrde da im je putem obmane oduzet zajednički balkon.

Umesto sanacije krova zbog prokišnjavanja dobili su tamnicu, požalili su se očajni Kragujevčani našoj ekipi.

Dok oni tvrde da su potpisi pojedinih falsifikovani, komšije odgovorne za radove na balkonu, nisu želele da govore zbog čega su zatvorili balkon predviđen višedecenijskim projektom.

Umesto slobodnog izlaza na zajednički balkon sada stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zid. Nema više kafice s komšijama iz drugog ulaza, rekreacije, a ni sušenja veša. Na mestu nekadašnjeg balkona nikao je sarkofag, pričaju vidno potrešeni stanari stambene zgrade strogog centra Kragujevca.

“Napominjem da ovo nije ravan krov već zajednička terasa svih stanara svih 22 stana. Ovim postupkom je onemogućen izlaz od dvojice stanara za ostalih 22 stanara da izlaze na terasu i koriste za šta je ona namenjena”, kaže jedan od stanara Dragan Lalić.

Kako se vi osećate sada?

“Vrlo loše”, dodaje on.

Tzv. radna grupa stanara uzela je potpise drugih na ime sanacije krova, međutim, na dokumentu je naknadno dopisano, žale se stanari, da je u pitanju projekat s predračunom.

Sanaciju je pokrenuo komšija kojem stan prokišnjava rekavši da sanaciju on finansira. Ipak, zajedno s radnom grupom, od drugih sada traži preko dve hiljade dinara mesečno za krov.

S druge strane, Stoja čeka na operaciju kukova i teško silazi niz stepenice petog sprata. Balkon joj je decenijama bio deo svakodnevice.

“Ja izađem na terasu prošetam, sednem, preko leta se sunčam tu jer mi, da tako kažem, odgovara starim kostima, a sada mi je to prosto nemoguće. Mislim da je to stvarno van pameti. Niko nije bio protiv toga da se terasa ne pokrije, da bude krov visok, da komšijama ne prokišnjava ali ovo je čisti hir”, kaže stanarka Stoja Sekulić.

To nije samovolja komšije i pojedinih već i nametanje finansijskih obaveza, pričaju kragujevački stanari.

“Niko ne zna koliko košta krov koji je urađen. Pored toga nisu nam rekli kada treba da platimo, koliko i na koji način treba da platimo. Pominjalo se Javno stameno preduzeće I to da će svo dobiti preko objedinjene naplate iznos koji treba da plate za ovaj krov u ratama”, ističe stanar Dejan Veljković.

Tender za izgradnju krova, pretpostavljaju stanari vrednog preko tri hiljade evra, nije raspisan.

Ni mi nismo mogli da dobijemo razjašnjenje zavrzlame jer lidera radne grupe nismo zatekli kod kuće.

Drugi član je odbio da govori rekavši da balkon nije balkon već ravan krov i da je sve urađeno uz dokumentaciju građevinske inspekcije. Dokumentaciju nije želeo da nam ustupi na uvid.

Inače, zajednički balkon neometano postoji na preostala dva ulaza iste zgrade.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.