Jubilarni deseti Lenkin prsten u Srbobranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilarni deseti "Lenkin prsten" u Srbobranu

Tanji Kragujević, pesnikinji iz Zemuna, u subotu, 14. novembra, biće uručen jubilarni 10. "Lenkin prsten" za najbolju ljubavnu pesmu na srpskom jeziku. Svečano uručenje nagrade biće održano u 19 časova u Malom pozorištu u Srbobranu.

U želji da se podstakne književno stvaralaštvo u oblasti ljubavne poezije i u znak sećanja na Lenku Dunđerski, koja je bila inspiracija Lazi Kostiću za najlepšu ljubavnu pesmu na srpskom jeziku "Santa Maria della salute", Dom kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbobran je 2006. godine ustanovio manifestaciju i književnu nagradu "Lenkin prsten".

Nagrada se dodeljuje svake godine u novembru za najbolju ljubavnu pesmu, napisanu na srpskom jeziku, prvi put objavljenu u periodu između dve nagrade. Nagradu čine Plaketa, prsten, Diploma i novčani iznos.

Nešto što izdvaja ovu književnu nagradu od drugih je što se u okviru manifestacije "Lenkin prsten" promoviše istorijat najpoznatije srbobranske srpske porodice Dunđerski koja je bila rodonačelnik građanske kulture na našim prostorima i među najvećim pokroviteljima u kulturi devetnaestog i početak dvadesetog veka.

Do sada je prsten ponelo devet naših pesnika a ove godine uručiće se deseti, jubilarni "Lenkin prsten" 14. novembra 2015.god. u Malom pozorištu Srbobran.

Tročlani, stručni žiri pratio je tokom cele godine sve pesme objavljene u književnoj periodici i pesničkim zbirkama. Doktor Zoran Đerić, predsednik žirija i članovi- profesor književnosti Biljana Puškar i doktor Dragana V. Todoreskov na poslednjoj sednici održanoj 7. novembra odlučio je da nagrada Lenkin prsten za najbolju ljubavnu pesmu 2015. godine pripadne Tanji Kragujević, pesnikinji iz Zemuna, za pesmu "Voda".

Uručenje nagrade će svečano biti održano 14. novembra u 19 časova u zgradi Pozorištance u Srbobranu. Pored uručenja, pripremljen je i poseban kulturno-dramski program manifestacije, pa se pozivaju svi ljubitelji poezije i poštovaoci književnog stvaralaštva da dođu i prisustvuju ovom značajnom događaju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.