Javna rasprava o Nacrtu zakona o sportu u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Maj.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o Nacrtu zakona o sportu u Kragujevcu

U prisustvu ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, državnog sekretara za sport Predraga Peruničića, pomoćnika za sport Uroša Zekovića i Aleksandra Šoštara predsednika Sportskog saveza Srbije, u Kragujevcu je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o sportu.

Pozdravljajući učesnike javne rasprave, koja će u Srbiji trajati do 20. maja, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić zahvalio se organizatorima što su među prvima izabrali  da baš u Kragujevcu predstave izmene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << zakona i izrazio nadu da će ovde biti u prilici da čuju dosta konkretnih i dobrih predloga. Jer, Kragujevac je bio i ostao sportski grad. Ali, sport je delio sudbinu grada, razvijao se, stagnirao i uzdizao se. U prethodnoj i ovoj godini suočili smo se sa ozbiljnim finansijskim problemima. Rešili smo da izmirujemo obaveze koje su dospele i koje su ogromne, ali smo morali da smanjimo budžete u svim oblastima u sportu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo sportskih klubova, koji su naučeni da od gradske uprave dobijaju ozbiljan iznos sredstava. U svakom slučaju, Nikolić je izrazio nadu da će svi shvatiti u kakvim se problemima nalazimo i zbog čega mora da se napravi rez. Uveren sam da će naš sport izaći mnogo zdraviji iz svih ovih mera koje smo bili prinuđeni da sprovedemo i da ćemo već u narednoj ili 2017. godini imati ozbiljne rezultate. Istovremeno, način finansiranja sporta i sportskih programa uvešćemo u zakonski okvir i odlukama omogućiti da profesionalni, rekreativni i školski sport imaju dovoljno prostora da se ozbiljno razvijaju.

Formalno reč je o novom zakonu, ali suštinski su ovo izmene i dopune, jer smatramo da je sistem sporta dobar i da treba usavršiti zakon o sportu koji je donet 2011. godine - kazao je ministar Vanja Udovičić predstavljajući Nacrt zakona.

Stav radne grupe, koja stoji iza ovog zakona, je da sport postane dostupan  svim građanima, a ne da bude privilegija bogatih. Posebnu pažnju posvetili smo odgovornosti onih koji rade sa decom kao i ulozi menadžera u samom sistemu. Ono što se u praksi događa jeste da menadžeri odnosno roditelji potpisiju doživotne ugovore koristeći tešku finanijsku situaciju u kojoj se Srbija sada nalazi. Cilj je da ograničimo takve ugovore na najviše dve godine.

Želimo da uvedemo red u oblasti transfera, kako dece tako i starijih sportista, ne samo u Srbiji nego i na međunarodnom nivou. Da bismo omogućili da sport bude svima dostupan, moramo da uvedemo besplatne preglede za decu od 6 do 14 godina, odnosno da ti pregledi budu u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja i samim tim smanjujemo namet roditeljima. Smatramo da je to veliki zaokret za samu decu. U pogledu članarina, za maloletne sportiste naš predlog je da ne prelazi 10 posto od prosečnog dohotka građana, a za punoletne sportiste ostavljamo mogućnost da svaka organizacija naplaćuje članarinu u skladu sa troškovima, jer postoje sportovi koji su skupi poput streljaštva.

Ono što smatramo izuzetno bitnim jeste osiguranje svih sportista jer zakon propisuje da se osiguravaju samo vrhunski sportisti, ali je naša želja da u nekom narednom periodu svi budu osigurani. Posebnu pažnju poklonićemo i jedinstvenom vizulenom identitetu, uz poštovanje sponzora koji su bitan faktor u oblasti sporta.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.