Inicijativa za postavljanje spomenika “fići“

Izvor: Kragujevac.rs, 24.Maj.2017, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za postavljanje spomenika “fići“

Na inicijativu Udruženja ljubitelja fića da u Kragujevcu bude podignut spomenik “fići“, danas je u zgradi Grada održan radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i Gradske turističke organizacije.

Sastanku su prisustvovali prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, Aleksandar Nenković, glavni urbanista grada, Tomislav Spasenić, načelnik Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, Snežana Milisavljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << direktorka GTO Kragujevac i predstavnici Udruženja ljubitelja fića i Udruženja “Kragujevac - naš grad“.

Udruženje ljubitelja fića predložilo je da spomenik “fići“ bude postavljen na lokaciji preko puta Starog mosta (Sunce), kod fontane, i da to mesto postane novi simbol Kragujevca i mesto okupljanja ljubitelja fiće. Na sastanku se čuo i drugi predlog, da spomenik bude postavljen u okviru budućeg kružnog toka Mala vaga.

Predstavnici grada obećali su svu neophodnu pomoć kada je reč o upućivanju u procedure i pribavljanju planske dokumentacije. Inače, ideja o postavljanju spomeniku “fići“ nije nova, inicijativu je udruženje pokrenulo još 2012. godine, ali bez rezultata i šire podrške za njenu realizaciju, pa ovaj sastanak predstavlja zapravo obnovu inicijative.

Na ovaj način Kragujevčani žele da podignu obeležje jednom od najpopularnijih automobila u bivšoj Jugoslaviji koji se u Kragujevcu proizvodio čitave tri decenije,a čija je proizvodnja otpočela upravo u našem gradu.

Fića se u kragujevačkoj Zastavi proizvodio od 1956-1985. godine. Ukupno je u tom periodu proizvedeno 923 487 vozila. Fića predstavlja simbol masovne motorizacije stanovništva u bivšoj Jugoslaviji. Narod je prvi put stekao mogućnost da dođe do tog vozila na povoljan način, uz kredit od tri godine, što nije mnogo opterećivalo kućni budžet, moglo je da se živi i da se ide na more. Sa fićom se putovalo širom Evrope i on se pokazao kao jedan pouzdan porodični auto. Fiće su se proizvodile još i u Italiji, Španiji, Argentini, Austriji - priseća se Živodrag Prokić, jedan od nekadašnjih direktora kragujevačke “Zastave“, član Udruženja “Kragujevac - naš grad“.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.