Izvor: Kragujevac.rs, 05.Okt.2015, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva pehara za volontere Crvenog krsta Kragujevca

Volonteri kragujevačkog Crvenog krsta su na  Državnom takmičenju u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja i u pružanju prve pomoći, koje se 25. i 26. septembra održalo u Beogradu, još jednom postigli izuzetne rezultate i u svoj grad se vratili sa dva osvojena pehara.

Dva pehara za volontere Crvenog krsta Kragujevca] Scenskim prikazom saobraćajne nezgode, realističnom glumom i šminkom stanja, oboljenja i povreda, tri volonterke kragujevačkog Crvenog krsta, Nevena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Teodora i Ana, u konkurenciji od devet najboljih ekipa Crvenog krsta iz cele Srbije, osvojile su prvo mesto. Posle kragujevačke ekipa, najbolje su bile ekipe Savskog venca i Užica.

U kategoriji podmlatka, među 15 takmičarskih ekipa, ekipa Crvenog krsta Kragujevac osvojila je šesto mesto, dok je ekipa Omladine kragujevačkog Crvenog krsta, takođe među 15 ekipa, osvojila treće mesto na Državnom takmičenju, zaostajući sa oko samo 30 poena od prvoplasirane ekipe Palilule i sa 10 poena od drugoplasirane ekipe Crvenog krsta Užice.

Na takmičenju su nastupile i tri ekipe “petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koje su na ovoj manifestaciji učestvovale revijalno i jedna od njih je naravno, tradicionalno, ekipa Crvenog krsta Kragujevca koju su činili učenici, sada petog razreda OŠ “Mirko Jovanović“.

Na ovogodišnjem takmičenju su prikazane povrede koje se najčešće dešavaju u saobraćaju i koje su na trećem mestu po uzroku smrtnosti. Medicinske studije pokazuju da je od nastanka nezgode, najkritičniji period za preživljavanje povređenih u prvim minutima, a blagovremeno i pravilno pružena pomoć od strane onih koji se zateknu na licu mesta može spasiti život povređenih i umanjiti posledice nastale u saobraćajnoj nezgodi.

Učesnici u saobraćaju su jedna od prioritetnih kategorija kada je u pitanju rad Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći, a pored obuke vozača i zaposlenih, Crveni krst Kragujevca posebnu pažnju posvećuje radu sa decom. Svake godine 2000 učenika osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu se upozna  sa osnovnim pojmovima prve pomoći i nauči veštine koje mogu da primene u slučaju nezgode i povređivanja.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.