Tirana: Kosovo je država

Izvor: Mondo, 27.Apr.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana: Kosovo je država

Oslobađajuću odluku francuskog suda za opozicionog lidera ABK Ramuša Haradinaja, koga je Srbija potraživala zbog ratnih zločina nad Srbima, pozdravilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Albanije.

Foto: (AP Photo/Hektor Pustina)

Ministarstvo je poručilo da je nepromenljiva realnost da je "Kosovo država", te da odnosi "dve bratstve države" stabilizuju region.

U saopštenju tog ministarstva, koje prenose albanski mediji, navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je sud u Kolmaru na ovaj način potvrdio prethodnu dvostepenu odluku suda u Hagu, kojima je Haradinaj proglašen nevinim.

Navodi se i da je šef albanske diplomatije pozdravio odluku francuskog suda i preneo bratske pozdrave svim građanima Kosova.

Slavlje u Prištini: Odjekuju pucnji (VIDEO)

"Pravda je zadovoljena... Ministarstvo spoljnih poslova smatra da odluku suda treba prihvatiti kao pobedu istine i pravde nad neosnovanim i politički motivisanim optužbama koje su imale za cilj diskreditaciju i destabilizaciju države Kosova, te izjednačavanje borbe naroda Kosova i OVK za slobodu i nad zločinima Miloševićevog režima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo Srbiju da se odrekne, kako se navodi, uticaja nad Kosovom.

"MIP smatra da je napredak regiona u evroatlantskim procesima temelj jačanja saradnje i dobrosusedske politike, kojoj je Albanija bila i ostaje u potpunosti posvećena. Kosova je država i to je nepromenjiva realnost, a bratski odnosi Albanije i Kosova stabilizuju region i orijentisani su ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti", navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud u Kolmaru danas je odbio zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji.

Nakon odluke Apelacionog suda u Kolmaru Vlada Srbije sazvala je posebnu sednicu koja je počela u 11 sati.

Francuski sud je, nakon dva odlaganja, na javnoj sednici zakazanoj za 9:00 sati saopštio svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za izručenje propisanih Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

Odluka u sudnici je dočekana uz aplauz i podršku prisutnih, a OVDE pročitajte šta je Haradinaj rekao nakon oslobađajuće presude.

Haradinaj: Zahtev Srbije je direktan poziv na rat

Apelacioni sud u Kolmaru dao je negativno mišljenje o zahtevu Srbije, tako da izručenje Haradinaja neće biti moguće.

U tom slučaju Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija nema pravo da se žali na odluku.

Haradinajev brat preti: Ako izruče Ramuša...

Haradinaj, nekadašnji vođa terorističke OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

-----------------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.