Korupcija gorući problem na severu KiM

Izvor: B92, 03.Jul.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Korupcija gorući problem na severu KiM"

Korupcija je jedan od gorućih probelam društva na severu Kosova rezultati su istraživanja Centra za zastupanje demokratske kulture.

Projekt menadžer Centra Milena Jevtić Jevtić je u izjavi Tanjugu navela da je istraživanje koje su sproveli među 250 građana četiri opštine na severu Kosova pokazalo da su građani svesni da korpucija postoji i da je jedan od "gorućih problema".

"Prema mišljenju građana, korupcija je najrasprostranjenija u policiji, zdravstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovanju pa onda slede sud i carina, ali ne zaostaju centralna i opštinska administracija", kazala je Jevtićeva.

Dodala je da su neki od zaključaka proisteklih iz projekta "Antikorupcijska kampanja na severu Kosova", koji su sproveli u proteklih šest meseci, da se sa korupcijom treba boriti sistemski i ohrabriti građane da je prijave policiji i nadležnim institucijama.

Regionalni šef operative Kosovske policije Zzeljko Bojić podsetio je da se sa formiranjem regionalne policije na severu Kosova krenulo u drugoj polovini septembra 2013. godine i da su od tog dana zabeleželi samo jedan slučaj korupcije.

"Od tog dana do danas imali smo registrovan samo jedan slučaj korupcije, odnosno prijavu protiv policijskog službenika koji je bio u našem lancu komande", rekao je Bojić i dodao da je o ovom slučaju obavešten policijski Inspektorat Kosova.

Regionalna Direkcija Kosovske policije "Mitrovica sever" nema specijalizovanu jedinicu koja se bavi pitanjem korupcije, već se tim problemom bave specijalizovane policijske jedinice koje su pod lancom komande glavnog štaba u Prištini.

Šef administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić smatra da je na plećima lokalnih rukovodilaca da pomognu stvaranje mehanizma kojim će se krenuti u brobu protiv korupcije.

"Meni je drago da je ovaj izveštaj potvrdio da korupcija postoji, postoji u svim segmentima... Mi moramo jasno jačati mehanizme kojima ćemo se boriti protiv ovakve anomalije društva", poručila je Hodžićka.

Ona je na okruglom stolu koji je organizovala NVO "Centar za zastupanje demokratske kulture" u Mitrovici istakla da korupcja nije prisutna samo na severu Kosova, već u celom regionu ali da je ovde specifična zbog dugog odsustva vladavine prava.

Hodžić je poručila građanima da ne budu deo lanca korupcije, da ne daju mito, a onima koji su na položaju da poštuju etiku profesije kojom se bave i budu zadovljni činjenicom da su u prilici da pomognu sugrađanima.

Kako je rečeno, u planu je i uspostavljanje Antikorupcijskog foruma koji bi okupio organizacije i aktiviste civilnog društva, kako bi se osigurala održivost antikorupijskih akcija na severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jevtić: Korupcija jedan od problema na severu Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2015

Projekt menadžer Centra za zastupanje demokratske kulture Milena Jevtić izjavila je danas da je istraživanje koje su sproveli na severu Kosova pokazalo da je korupcija jedan od gorućih probelam društva...Jevtić je u izjavi Tanjugu navela da je istraživanje koje su sproveli među 250 građana četiri...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.