Jablanović: Sava i Ibar reke spasa za prognane Srbe

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jablanović: Sava i Ibar reke spasa za prognane Srbe

Predsednik "Srpske liste" Aleksandar Jablanović ocenio je da su obeležavanje Dana sećanja stradanja i progona Srba i most u Sremskoj Rači veliki simboli stradanja srpskog naroda u 20. i 21.veku.
Aleksandar Jablanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da su Srbi prognani pod ustaškom demokratijom našli spas kada su prešli reku Savu, a da su Srbi sa centralnog Kosova i Metohije našli spas kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prešli reku Ibar.
"To su dve reke koje su bile reke spasa za prognane Srbe. Velika je danas stvar što je ova tragedija srpska počela da se oeležava na državnom nivou, da se ne zaboravi da se nove generacije nauče i nečemu drugom osim što se ervisa na internetu, a što je laž", poručio je Jablanović.
Rekao je da je istina da je preko mosta u Sremskoj Rači prešli mosta prešlo 250.000 Srba i da se nijedna nije vratio, kao i da su heroji da leže pored puta.
Najveća sramota je, kako je naglsaio, što su u "Oluji" stradali oni koji nikakvu pretnju nisu predstavljali, deca, invalidi, stari ljudi.
Istu je takvu sudbinu srpski narod na Kosovu i Metohiji doživeo, naglasio je Jablanović, dođaući da su Srbi sa Kosova imali sreću što ih je Srbija mnogo srdačnije branila.
Upitan da li će Danom sećanja međunarodna zajednica shvatiti srpske patnje Jablanović je kazao da međunarodnu zajednicu ne vode ni mali ni naivni ljudi.
"Oni dobro znaju šta se desilo u Kninskoj krajini, BiH, i Kosovu i Metohiji i danas u Makedoniji. Mi smo ti kokji smo mali i naivni. Nadam se da će se aršini prema kojima međunarodna zajednica deluje ne samo prema Srbima, već prema svim narodima promeniti", istakao je Jablanović.
Jablanović je kazao da u sukovima treba da stradaju samo oni koji su sukoba željni, koji nose oružje i žele krv.
"Takvi ljudi kada stradaju nije tuga ni tragedija, bilo da imaju srpsko, albansko ili hrvatsko ime", poručio je on podsećajući da je stradao nevin pošten svet koji još uvek ne može da se oporavi, i pored napora i truda koje je uložila mala i napaćena Srbija odvajajući od svojih usta da nahrani prognane.
Prema njegovim rečima premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS MIlorad Dodik uputili su pozitivne poruke da treba da gledmao u budućnost.
Istovremeno je kazao da nije pitanje u tome da li su Srbi u nekim institucijama, već da je problem što te države žele da budu bez Srba.
"To je borba sa kojom se suočavamo", zaključio je Jablanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odalović: Hrvatsko društvo nije spremno da primi Srbe

Izvor: RTS, 05.Avg.2015

Predsednik Komisije za nestale i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da danas od 11.000 nestalih ima oko 3.000 Srba, nezavisno od toga na kom prostoru su nestali, da li u Hrvatskoj, BiH ili na Kosovu i Metohiji. Ističe da je jučerašnjim obeležavanjem Dana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.