Džihadisti sa Kosova planirali napad u Veneciji, meta most Rijalto

Izvor: RTS, 30.Mar.2017, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti sa Kosova planirali napad u Veneciji, meta most Rijalto

Italijanska policija je uhapsila tri punoletne i jednu maloletnu osobu sa Kosova. U pitanju su džihadisti koji su planirali teroristički napad na most Rijalto u Veneciji i ubistvo turista i lokalaca koje smatraju "nevernicima", prenosi "Ansa".
Italijanska agencija navodi da je akcija, u kojoj su učestvovali policajci, karabinijeri i bezbednosne službe, izvršena tokom noći u kućama uhapšenih, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su svi imali uredne dozvole boravka u Italiji.

Cilj terorista sa Kosova bio je, prema navodima iz njihovih prisluškivanih razgovora, most Rijalto.
"U Veneciji će odmah obezbediti odlazak u raj, koliko je samo nevernika tamo. Postavi bombu na Rijaltu." Tako je tekao razgovor kosovskih džihadista o uništavanju najpoznatijeg i najstarijeg mosta u Veneciji, koji je sadašnji oblik dobio 1591. godine.
Italijanska policija saopštila je da su uhapšeni Fisnik Bekaj, Dake Haziraj, Arjan Babar i još jedan osoba čije ime nije objavljeno. 
Glavni državni tužilac za područje Venecije Adelki de Ipolito kazao je da su se teroristi samostalno obučavali i da su izvodili simulacije pravljenja eksplozivnih sredstava u kući.
On je takođe naveo da su svi uhapšeni bili "veoma privreženi ideologiji Islamske države" i hvalili njene poslednje terorističke napade, uključujući i onaj iz Londona 22. marta.
U akciji snaga bezbednosti izvršen je pretres 12 domova, deset u istorijskom centru Venecije i po jedan u Mestreu i Trevizu.
Italijanski mediji su preneli da su najmanje dvojica radila kao konobari u jednom gradskom kafiću.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Venecija: Kosovari pripremali terorističke napade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2017

Troje odraslih i jedan maloletni građanin Kosova uhapšeni su u kontraterorističkoj operaciji italijanske policije u Veneciji, javila je italijanska agencija ANSA...Policija je saopštila da je u centru Venecije rasturena teroristička ćelija koja se spremala da postavi bombu na mostu Rijalto...Paralelne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.