Uništeno dvadeset pet grla zaražene stoke

Izvor: JUGpress.com, 11.Jun.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeno dvadeset pet grla zaražene stoke

VRANJE

Svih dvadeset pet grla stole obolelih od  bolesti „kvrgava koža“ u opštinama Bujanovca i Bosilegrad je uništeno, rečeno je na današnjoj sednici Nacionačnog štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanja bolesti održanoj u Vranju.

Predsednik Nacionalnog štaba profesor dr Dragan Glamočić  rekao je da je  zbog bolesti „kvrgave kože“ koja napada isključivo goveda , u opštinama Bujanovac i Bosilegrad resorno ministarstvo proglasilo epidemiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a ceo Pčinjski okrug ugroženim područjem. Zbog toga su na celoj teritoriji zabranjeni prodaja, transport i kretanje stoke.

Na sednici Nacionačnog štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanja bolesti, koji je formirala Republička Vlade rečeno je da je bolest najpre otkrivena kod osam goveda u jednom domaćinstvu u bujanovačkom selu Ljiljance. Ubrzo potom i u selima Izvor i Gornja Lisina u opštini Bosilegrad.

Na dva gazdinstva u ovim selima uništeno je 17 goveda. Ovo zarazno stočno oboljenje su potvrdili veterinarski instituti iz Niša i Kraljeva. U roku od 24 časa po svim propisima uništeno je svih 25 zaraženih goveda.

„Stanje je teško, ali nije alarmantno da bi širili paniku. Bolest nije opasna po ljude, ali je opasno što se brzo širi. Prenosi se putem insekata i oboljenje se kod goveda karakteriše pojavom čvorića, krasta ili rana na koži. Da bi se sprečilo njeno širenje, zaražene životinje se odmah uništavaju i zakopavaju“, rekao je Glamočić.

Veoma je važno sprečiti ilegalni transport životinja i sistematsko uništavanje insekata, rekao je on.

Glamočić je dodao da se sa ovom pojavom  prvi put susreu stočari i stručnjaci u Srbiji.

„Očekivali smo da će do toga doći, ali nismo mogli da je sprečimo. Zaraza je došla iz Afrike preko Turske, Grčke, Makedonije i Bugarske u Srbiju. Država preduzima sve da se bolest ne širi“, objasnio je Glamočić.

On je dodao da je veoma bitna uloga  veterinarskih stanica.

Domaćinstva koja primete da su njihova goveda obolela neophodno je da to odmah prijave.

Takođe je važna i uloga lokalne samourave koja  mora da izdvoji sredstva za uništavanje insekata.

Svim vlasnicima zaraženih i uništenih goveda država će nadoknaditi realnu štetu.

To je već učinjeno domaćinstvima u pomenutim selima ove dve opštine Pčinjskog okruga, rečeno je na sednici Nacionalnog štaba.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Zaraza hara: Ubijena obolela goveda na jugu Srbije

Izvor: Mondo, 11.Jun.2016

Svih 25 grla stoke obolele od nodularnog dermatitisa u opštinama Bujanovac i Bosilegrad je uništeno, rečeno je na sednici Nacionalnog štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanja bolesti, koja je danas održana u Vranju...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..  Predsednik Nacionalnog štaba...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.