Ipak odoše 3,4 miliona za Slavujevo doba na uštrb kulture

Izvor: juGmedia, 12.Jan.2017, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak odoše 3,4 miliona za Slavujevo doba na uštrb kulture

Iako je samo pre dva meseca Gradsko veće Leskovac odlučilo da stopira isplatu poslednje rate za finansiranje projekta „Slavujevo doba“, isti ti većnici su danas doneli odluku da se iz sredstava odvojenih za finansiranje projekata iz kulture odvoji 3,4 miliona za snimanje filma i serije.

Čak 9 miliona dinara, od ukupno 12,4 odvojena za konkurse od javnog interesa u oblasti kulture, biće dato za LEDAMUS, koncerte >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Amoroza i hora Zvezdice, ali se deo od tih sredstava odvaja i za film za koji se još ne zna kada će biti snimljen, a koji je nešto ranije bio i predmet reakcije direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Član 76 Zakona o kulturi kaže da Grasko veće može 25 posto sredstava koja su namenjena za konkurs da opredeli po osnovu projekata interesa i važnosti za sam grad. Kako lokalna samouprava već nekoliko godina sprovodi projekat snimanje igrane serije i filma „Slavujevo doba“, ovde je planiran iznos od 25.000 evra kao poslednja rata ugovora u iznosu od 100.000 evra. To su zapravo tih 3,4 miliona“, objasnio je načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković.

Iako je dve godine unazad u javnosti saopštavano kako će se serija „Slavujevo doba“ od 12 epizoda emitovati upravo na javnom servisu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je početkom novembra to demantovao.

Apsolutno nigde u ugovoru nije spomenut RTS kao finansijer projekta. Nikada nije bio ni dogovor, ni priča da RTS finansira ovaj projekat. A hteo bi da napomenem i opdređene odredbe ugovora da ukoliko producentska kuća ne otpočne sa realizacijom projekta i snimanjem igranog filma i serije, Grad ima pravo da traži povraćaj uplaćenog iznosa uz prethodni raskid ugovora sa zakonskom zateznom kamatom od dana uplate, pa do dana povraćaja novca. Ovo je urađeno samo zbog osiguranja grada a, iskreno rečeno, to i nije korektno sa naše strane„, kazao je tada Cvetanović.

Leskovački većnici odlučili su ranije da stopiraju uplatu preostalih 25 od 100 hiljada evra za nastavak realizacije projekta „Slavujevo doba“ dok produkcijske kuće ne podnesu izveštaje šta je do sada sve urađeno tim povodom i na šta su potrošena sredstva, a do danas javnosti nije saopšteno da li je izveštaj podnet lokalnoj samoupravi.

Iz gradskog budžeta je za taj projekat do sada uplaćeno 75.000 evra – za izradu monografije „Zlatno doba Leskovca“, muzejske izložbe i snimanje dokumentarnog filma. Sva tri segmenta projekta naišli su, inače, na pozitivne kritike kulturne javnosti.

Zvaničnici koji dolaze u Leskovac iz njega se vraćaju s monografijom u kesi, a u samom gradu traži se knjiga više. Pored toga što je privukla veliki broj posetilaca, izložba je Miri Ninošević i Veroljubu Trajkoviću iz Narodnog muzeja donela titule kustosa godine, a dokumentrani film, koga je video višemilionski auditorijum, ostaće trajni spomenik nekada prosperitetnog Leskovca.

 Igrani film i seriju realizuju producentske kuće „Intermedia network“ i „Soul Food Distribution“ iz Beograda.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Za sufinansiranje medija u ovoj godini 20 miliona

Izvor: juGmedia, 12.Jan.2017

Gradski većnici doneli su danas odluku o raspisivanju konkursa za sufinasiranje medija, za šta će u ovoj godini biti izdvojeno 20 miliona dinara iz gradskog budžeta...Konkurs će biti objavljen ovih dana na gradskom sajtu i u lokalnom listu „Naša reč“ i trajaće 15 dana, a članovi komisije...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.