Ovo je najdeblje drvo u Srbiji

Izvor: Blic, 03.Maj.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najdeblje drvo u Srbiji

Najšire drvo u Srbiji koje raste u zaštićenom rezervatu prirode „Brzansko moravište“, u selu Brzan između Batočine i Jagodine, devastirano je gomilanjem deponija komunalnog i industrijskog otpada i prepušteno samo sebi.

Na stablu bele topole u Brzanu, koja je stara dva veka i po procenama stručnjaka, najšire je stablo u Srbiji, postavljena je - lovačka čeka!

- Republički inspektori su obišli rezervat i stablo bele topole, sačinili zapisnik i u toku je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupak po tom pitanju. Oni su na sebe preuzeli da obezbede dodatne informacije i dokaze potrebne za taj postupak - kaže Aleksandra Dimitrijević, načelnica jagodinske Službe za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Inspektori su utvrdili da je stablo bele topole delimično oštećeno postavljanjem čeke između grana. Ovo stablo ima dosad najveći registrovani prečnik u Srbiji, koji na „prsnoj visini“ iznosi 3,38 metara.

Visina stabla je 36,3 metra, a površina pod krošnjom 816,45 kvadratnih metara. Stablo je još vitalno i procenjuje se da je staro između 180 i 200 godina.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.