Odata pošta žrtvama crnih trojki

Izvor: B92, 02.Feb.2015, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta žrtvama "crnih trojki"

Građani Jagodine, Ćuprije i Paraćina su odali poštu žrtvama četničkog pokolja koji se u ovim gradovima dogodio u noći 1. februara 1944.godine.

Te noći "crne trojke" četnika Draže Mihajlovića Ravaničke četničke brigade u Jagodini su zaklale 24 osobe, u Ćupriji i Paraćinu po 12 osoba, podsetio je na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Jovan Trbuščić.

Prema njegovim rečima, klali su po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kućama na očigled njihovih najbližih i majke dok su dojile decu, a žtrtve su bili ugledni građani: učitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, učenici Gimnazije i Učiteljske škole, zanatlije, domaćice... a na nekima od njih je bilo i po 37 uboda kamom.

"Ovo se ne zaboravlja", rekao je Trbuščić i istakao da je "pokolj lično organozovao Draža Mihajlović".

Pokolji u Jagodini je učinjen dok je trajao policijski čas koji je sprovodila vojska fašističke Nemačke, što govori da je bio organizovan i izveden sa znanjem nemačkih vlasti i vojske, dodao je on i istakao da je reč o nevinim civilima, koji nisu ratovali i nisu trebali stradati.

Ubijeni su pred oslobođenje zemlje od fašističkog okupatora a ovako svirepu metodu četnici su koristili da bi zastrašili narod, zanajući koliko su zlodela učinili i da se bliži kraj fašitičke okupacije i njihov, izjavio je član Republičkog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić.

Četinici su svoje žrtve u Ćupriji te noći bacili u Mihajlovu jamu a u Paraćinu zločin učinili u Golubovačkoj šumi.

Februarski četnički pokolj u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu je jedan od najkrvavijih datuma u novojoj istoriji Srbije i Pomoravlja i pamtiće ga pokoljenja, ocenio je Ostojić.

U SUBNOR-u u Jagodini i Istorijskom arhivu za Pomoravlje, imaju "materijal" u čijim dokumentima stoji da je te noći bio planiran pokolj i u Svilajncu, ali je odložen za april, a u mestu Temiću nije izveden zbog rasula četnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.