Konačna odluka o dobitnicima nacionalnih penzija

Izvor: Politika, 08.Jan.2013, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačna odluka o dobitnicima nacionalnih penzija

BEOGRAD – Sedmočlana Komisija za nacionalne penzije održala je danas završnu sednicu na kojoj je utvrdila konačan spisak od 50 kandidata za nacionalne penzije.

Komisija u sastavu: predsednik Miodrag Radovanović Mrgud, violinista Jovan Kolundžija, arheolog mr Bojana Borić Brešković, filmski glumac Tihomir Stanić, kulturni radnik Živorad Ajdačić, pesnik i esejista Viktor Šećerovski, arhitekta, konzervator >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zvonko Petković utvrdila je spisak od 50 imena i predala ga ministru kulture Bratislavu Petkoviću.

Predsednik Komisije Radovanović izjavio je Tanjugu po završetku današnje sednice da je sa ministrom Bratislavom Petkovićem dogovoreno da nijedno ime ne može da se objavi dok spisak ne bude predat vladi, jedino može da se sazna da se došlo do 50 kandidata.

Kako je danas Tanjugu rečeno u ministarstvu kulture, ministar će spisak kandidata koji su po proceni Komisije zavredili nacionalnu penziju predložiti vladi a ona će konačno odlučiti.

Ministar nije nadležan za bilo kakve izmene. Komisija je radila nezavisno od ministarstva, na sastancima je utvrđivala spisak kandidata za nacionalne penzije među 396 kandidata, koliko je bilo na početku njenog rada krajem novembra.

Pažljivim odabirom Komisija je došla do cifre koja materijalno može da se podnese i koja je u skladu sa zakonskim propisima, kazao je Radovanović. On je dodao da su rad Komisije budno pratili mediji, neki su imali „krtice” u Komisiji pa su se imena kandidata pojavljivala u medijima.

„O kandidatima se razgovaralo, balansiralo tako da svih deset stvaralačkih oblasti budu ravnopravno zastupljene, mi smo svoje uradili ali dok ne bude predato vladi i ona odluči, mi u štampi nećemo objavljivati imena”, kazao je predsednik Komisije.

On je ispričao da su nažalost novinari dolazili do podataka o kandidatima, spekulisalo se sa nekim imenima jer su pojedini članovi Komisije davali izjave iako jedino predsednik Komisije može davati izjave za štampu.

Radovanović je istakao da je danas zaključeno da nikakva imena ne saopštavaju dok vlada ne prihvati predlog ministarstva, da mediji ne treba da „talasaju” jer će se imena znati kada budu objavljena u Službenom glasniku.

Za dodelu priznanja umetnicima odnosno, stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina kandidovalo se 396 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi u deset oblasti.

Kandidati su iz oblasti likovne i primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti i arhitekture, muzike, kulturnog nasleđa, bibliotečko-informacione delatnosti, književnosti, scensko stvaralaštvo i interpretacija, kinematografije i audio-vizuelnog stvaralaštva.

Tanjug

objavljeno: 08.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na konačnom spisku 50 kandidata za nacionalne penzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2013

BEOGRAD -..Sedmočlana Komisija za nacionalne penzije održala je danas završnu sednicu na kojoj je utvrdila konačan spisak od 50 kandidata za nacionalne penzije...Komisija u sastavu: predsednik Miodrag Radovanović Mrgud, violinista Jovan Kolundžija, arheolog mr Bojana Borić Brešković, filmski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.