Vladika vranjski Pahomije izgubio spor za klevetu

Izvor: Blic, 13.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika vranjski Pahomije izgubio spor za klevetu

VRANJE - Direktor i glavni i odgovorni urednik lokalnog nedeljnika „Vranjske" Vukašin Obradović oslobođen je u Opštinskom sudu u Vranju optužbe da je počinio krivično delo klevete na štetu vladike Pahomija.

Tomislav Gačić, episkop vranjski Pahomije, 2004. podneo je tužbu protiv vlasnika „Vranjskih" zbog toga što je navodno izjavio da su njegovu smenu sa mesta direktora lokalne Radio-televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizovali crkveni velikodostojnik i predsednik „Simpa" Dragomir Tomić. U toku glavnog pretresa utvrđeno je da Obradović nije počinio delo klevete, zbog čega ga je krivično veće Opštinskog suda u Vranju, kojim je predsedavao sudija Milan Stoiljković, oslobodilo odgovornosti.

Tomislava Gačić je ovu tužbu protiv Obradovića i „Vranjskih" podneo u vreme kada je protiv njega vođen postupak zbog sumnje da je seksualno zlostavljao četvoricu maloletnika- budućih bogoslova. Podsetimo da su maloletni M. T.,R. S., I.N. i K.M. optužili episkopa Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Vladika je bio optužen da je izvršio bludne radnje nad četvoricom dečaka, koji su pomagali u crkvenim poslovima u pomenutoj eparhiji. Odugovlačanjem pretresa, dva krivična dela su u međuvremenu zastarela. Uprkos svedočenju dečaka i iskazima svedoka, Opštinski sud u Nišu oslobodio je 2006. vladiku Pahomija optužbu za bludne radnje. Oslobadjajuću presudu potvrdio je i niški Okružni sud.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.