Sudija upao u kabinet ministarke

Izvor: Blic, 17.Dec.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija upao u kabinet ministarke

BEOGRAD - U kabinet ministarke pravde Srbije Snežane Malović prekjuče, nakon što je okončana sednica Visokog saveta sudstva o opštem izboru, upao je jedan sudija Vrhovnog suda koji nije reizabran, saznaje „Blic" u vrhu srpskog pravosuđa.

- Taj sudija je ušao bez najave prošavši pored sekretarice koja nije stigla da reaguje. Ministarka je bila sama u kabinetu, a on je ljutito zamerao i prebacivao joj što nije reizabran. Iz advokatskih krugova bilo je sličnih poziva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali tu su upućene uvrede i pretnje ministarki. Ti krugovi su se žestoko zalagali za neke sudije - kaže izvor „Blica".

Nakon ovih događaja, kako saznajemo, ministarki pravde je pojačana obezbeđenje koje će stalno biti uz nju. Ministarka Malović je potvrdila za „Blic" da je bilo pritisaka i pretnji, ali da one nisu uticale na donošenje konačnih odluka.

Konačna odluka o reizabranim sudijama iznenadila je mnoge dosadašnje nosioce pravde. Na primer, iz Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda čak polovina uopšte nije reizabrana, a samo troje je izabrano u Vrhovni kasacioni sud, među kojima je i Nata Mesarović, predsednica tog suda i Visokog saveta sudstva. Među onima koji nisu reizabrani su predsednik Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda i predsednici četiri krivična veća, od pet koliko ih ukupno ima. Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima juče je saopštio da mora da se da hitno obrazloženje za one koji nisu prošli reizbor. Društvo sudija Srbije saopštilo je da će smatrati svojim članovima i sudije koje nisu reizabrane, sve dok ne dobiju obrazloženja Visokog saveta sudstva o razlozima zbog kojih kolege nisu izbrane. Inače, predsednica Društva sudija Dragana Boljević, koja je bila sudija Okružnog suda u Beogradu, nije izabrana ni na jednu sudijsku funkciju.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekla je da je to telo spremno da prihvati javni razgovor sa kandidatima koji smatraju da izbor nije izvršen objektivno i da ga mogu osporiti. Upitana zašto nije izabrana predsednica Dragana Boljević, ona je rekla da su neke sudije bile u hendikepu zbog statistike i broja rešenih, odnosno nerešenih predmeta.

- Jedan broj sudija koje su već bile na funkcijama same su sebe dovele u situaciju da ne budu izabrane, jer su konkurisale samo za više sudove ili za jednu sudijsku funkciju - rekla je Mesarovićeva.

Odgovarajući na pitanje o kriterijumima koji su uticali na izbor nekadašnje predsednice Republičke izborne komisije Sonje Brkić na mesto sudije Vrhovnog kasacionog suda, Mesarovićeva je naglasila da je Visoki savet „našao da je ona dostojna" za tu funkciju.

- Kao predsednica RIK-a Sonja Brkić, kao i svi ostali koji su bili na tom mestu, po zakonu je imala pravo na novčanu naknadu - rekla je Mesarovićeva, odgovarajući na pitanje da li je zbog afere sa naknadama Sonja Brkić bila dostojna da bude izabrana za sudiju Vrhovnog kasacionog suda.

Spisak svih sudija možete pročitati u štampanom izdanju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudija upao u kabinet ministarke

Izvor: B92, 17.Dec.2009

Beograd -- U kabinet ministarke pravde Snežane Malović nakon sednice Visokog saveta sudstva o opštem izboru upao je sudija Vrhovnog suda koji nije reizabran, saznaje Blic...Incident se dogodio u sredu, a izvor lista iz vrha srpskog pravosuđa kazao je da je sudija u kabinet ministarke ušao bez najave...

Nastavak na B92...

Sudija upao u kabinet ministarke

Izvor: NaDlanu.com, 18.Dec.2009, 10:05

BEOGRAD, 18. decembra 2009. (Beta) - U kabinet ministarke pravde Snežane Malović, nakon sednice Visokog saveta sudstva o opštem izboru, upao je jedan sudija Vrhovnog suda koji nije reizabran, prenosi list Blic. Kako saznaje agencija Beta, taj incident se dogodio u sredu. Izvor Blica iz vrha srpskog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Sudija ljutito upao u kabinet ministarke pravde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2009

BEOGRAD - U kabinet ministarke pravde Srbije Snežane Malović juče je, nakon što je okončana sednica Visokog saveta sudstva o opštem izboru, upao jedan sudija Vrhovnog suda koji nije reizabran, piše "Blic", pozivajući se na izvore u vrhu srpskog pravosuđa..."Taj sudija je ušao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.