ŠUMARAC: ČEMU SLUŽE PROPISI?

Izvor: Kurir, 03.Okt.2011, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠUMARAC: ČEMU SLUŽE PROPISI?

BEOGRAD - Zakon nije poštovan! Da je izvođač radova poštovao zakon i pravilnike, kao i Uredbu o bezbednosti, tragedija u Zemunu se ne bi dogodila i četvorica radnika ne bi poginula, rekao je za Kurir Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije i bivši ministar građevine.

BEOGRAD - Zakon nije poštovan!

Da je izvođač radova poštovao zakon i pravilnike, kao i Uredbu o bezbednosti, tragedija u Zemunu se ne bi dogodila i četvorica radnika ne bi poginula, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rekao je za Kurir Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije i bivši ministar građevine.

- U Zakonu o bezbednosti na radu postoji poseban deo koji se odnosi na gradilišta i tamo jasno piše da svaki iskop dublji od metra mora da se obezbedi i uradi podgrada. U Zemunu, gde se radilo na sanaciji klizišta, iskop je bio čak 26 metara, a na velikom delu tog iskopa nema nikakve podgrade. Postoje neka kamena obezbeđenja, ali očigledno je da tu nisu ispoštovane ni mere bezbednosti na radu. Da li je izvođač radova mogao da postavi, na primer, šipove i na taj način obezbedi gradilište ili je to bilo moguće uraditi i drvenim talpama, to je drugo pitanje, na koje tek treba odgovoriti - rekao je Šumarac.

On je istakao da Inženjerska komora neće bežati od odgovornosti svojih članova.

- Naš tužilac Miodrag Isailović se već oglasio. Po službenoj dužnosti je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo da li je pogrešio neko od članova Inženjerske komore. Inženjerska komora je, inače, dosad oduzela šest-sedam licenci, a građani treba da znaju da u Srbiji ima 23.000 inženjera i da je ogromna većina njih vrlo savesna - rekao je Šumarac.  

(E. K.)

Kontrola

Dragoslav Šumarac je naveo i to da, prilikom radova, postoje četiri stepena kontrole.

- Prva kontrola potiče od samog projektanta, druga je tehnička kontrola, treću kontrolu sprovodi izvođač radova, a četvrtu stručni nadzor. Na svakom od ovih nivoa bilo je moguće otkriti eventualne nepravilnosti u projektu i izvođenju radova. Tek treba utvrditi gde je zakazalo - kazao je Šumarac.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

„GRADING SS“ POKRAO ZVEZDU?

Izvor: Kurir, 04.Okt.2011, 08:12

BEOGRAD - Radio i na Marakani! Stevan Stevanović (62), vlasnik firme „Grading SS“, koja je bila izvođač radova u Zemunu, gde su poginula četvorica radnika prilikom sanacije klizišta, bio je i „ekskluzivni graditelj“ na stadionu FK Crvena zvezda, saznaje Kurir!..BEOGRAD - Radio i na Marakani!..Stevan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.