Prijava za falsifikovanje ocena u cilju dobijanja stipendije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava za falsifikovanje ocena u cilju dobijanja stipendije

BEOGRAD -

Fizički fakultet u Beogradu podneo je krivičnu prijavu protiv Stefana Veljkovića zbog sumnje da je falsifikovanim ocenama dobio stipendiju "Dositeja" vladinog Fonda za mlade talente u iznosu od 578.000 dinara, prenela je danas TV B92.

Reč je o mladiću o kome su mediji nedavno pisali da je kao naučnik i doktorant na Tehnološkom institutu u Cirihu ubedio NASA da napravi "srpski satelit".

Dekan Fizičkog fakulteta Ljubiša Zeković je kazao da je krivična >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijava protiv Veljkovića podneta krajem prošle sedmice nakon što su profesori došli do informacije da je dobio stipendiju falsifikovanim potpisom prodekana za nastavu i podacima o položenim ispitima.

"Utvrdili smo da je taj mladić kod nas položio samo sedam ispita i da nema diplomu Fizičkog fakulteta. O tome smo obavestili i Fond za mlade talente koji će, kako očekujemo preduzeti određene korake i obustaviti stipendiju", naveo je Veljković.

Kako je naveo, na fakultetu će biti pokrenut disciplinski postupak, jer Veljković ima zamrznuti status, i obavešten je institut u Švajcarskoj.

"Ovo jedna vrlo neprijatna situacija za fakultet, ali da potezima kao što je krivična prijava mora da se štiti ugled institucije", zaključio je Zeković.

Čim se pojavila sumnja, Fizički fakultet je kontaktirao Fond za mlade talente koji im je dostavio prijavu i dokumentaciju tog studenta, a u kojoj se navodi da je položio 25 ispita sa desetkama.

Prema navodima TV B92, Fond za mlade talente čeka dokaze Fizičkog fakulteta, nakon čega će pokrenuti proceduru za povraćaj sredstava od dodeljene stipendije - u slučaju Veljkovića za doktorske studije na Tehnološkom institutu u Cirihu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fizički fakultet sumnjiči naučnika za falsifikat

Izvor: Blic, 23.Apr.2012

Fizički fakultet u Beogradu podneo je prijavu protiv Stefana Vlajkovića zbog falsifikovanja dokumenta na osnovu kojeg je, kako navode, dobio stipendiju Fonda za mlade talente. ..Prijavu protiv Vlajkovića podneo je prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta Ivan Dojčinović, koji kaže da njihov bivši...

Nastavak na Blic...

Stefan lansirao prevaru do NASA

Izvor: Večernje novosti, 23.Apr.2012

Student Stefan Vlajković obmanuo Fond za talente, Univerzitet u Cirihu, a umalo i NASA. Falsifikovanim dokumentima dobio stipendiju od 7.000 evra i pokrenuo projekat "Prvi srpski satelit"

Nastavak na Večernje novosti...

Srpski “naučnik-prevarant“: Nisam radio ništa protiv zakona

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2012, 11:36

Fizički fakultet u Beogradu podneo je prijavu protiv Stefana Vlajkovića zbog falsifikovanja dokumenta na osnovu kojeg je, kako navode, dobio stipendiju Fonda za mlade talente...Vlajković, koji je postao poznat javnosti po inicijativi za uključivanje Srbije u projekat izrade satelita, demantuje da...

Nastavak na Vesti-online.com...

FTN: Prijava protiv Vlajkovića ne ugrožava "srpski satelit"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2012

NOVI SAD -..Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu tvrde da realizacija projekta "lansiranja srpskog satelita" u kojem je učestvovao Stefan Vlajković, mladi naučnik optužen za falsifikovanje ocena, nije ugrožen...Za profesora Vojina Šenka, sa Fakulteta tehničkih nauka, spekulacije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.