Podrška za zapošljavanje mladih iz domova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška za zapošljavanje mladih iz domova

Uspostavljanje sistema na nacionalnom nivou za praćenje mladih koji napuštaju domove i hraniteljske porodice i obezbeđivanje finansijske podrške u prvoj godini po izlasku na tržište rada ključne su preporuke učesnika konferencije "Kako odgovoriti na potrebe zapošljavanja mladih u riziku".

Projektna menadžerka Fondacije SOS Dečja sela Srbije Aleksandra Grubin rekla je na konferenciji da je cilj projekta "Jaki mladi - Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u riziku", koji traje do 2019. godine, da se 300 mladih do tada zaposli, a da 50 odsto od tog broja budu devojke.

"Naša uloga je da uz pomoć svih partnera pomognemo da se što bolje osamostale i da se oni što pre zaposle", rekla je Grubin.

Ona je istakla da je projekat "Jaki mladi" počeo 2016. i da traje do 2019. godine, a da se sprovodi u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima među kojima je i NALED.

Prema njenim rečima, ceo projekat finansira nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

"Jedan od bitnih ciljeva u kojima nam pomaže NALED je da se osnuje i udruženje mladih pošto imamo dosta udruženja na teritoriji Srbije, a nijedno nije osnovano od strane mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja", rekla je Grubin.

Ona je navela da je u okviru projekta 32 mladih završilo uvodnu obuku, od čega 19 devojaka.

Prema njenim rečima, 20 je dobilo iskustvo razgovora sa poslodavcima, 20 ima individualne razvojne planove, pet je završilo stručne obuke i dobilo novo zanimanje, troje je na stručnoj obuci, četvoro njih pohađa stručnu paksu, petoro razvija ideju za započinjenje sopstvenog posla, a isto toliko je zaposleno.

Na konferenciji je rečeno i ne postoji precizna evidencija koliko mladih na godišnjem nivou napusti sistem socijalne zaštite i da se oni susreću sa predrasudama i diskriminacijom okruženja i poslodavaca, što otežava zapošljavanje i uključivanje u društvo.

Rečeno je i da materijalnu podršku deci bez roditeljskog staranja po prestanku domskog ili porodičnog smeštaja trenutno obezbeđuje samo Grad Beograd, a da bi tu praksu trebalo primeniti i u drugim lokalnim samoupravama.

Međutim, kako je istaknuto, neophodno je da ta pomoć traje punih godinu dana i da ne bude ukinuta u slučaju da u međuvremenu dođe do zasnivanja radnog odnosa, jer takva praksa demotiviše mlade da aktivno traže posao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.