Odbrane Ulemeka i Jovanovića traže oslobađanje od krivice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2009, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrane Ulemeka i Jovanovića traže oslobađanje od krivice

BEOGRAD - Odbrane Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića, osuđenih na po 40 godina za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, predložile su danas Vrhovnom sudu Srbije da ih u trećestepenom postupku oslobodi krivice ili da predmet vrati na ponovno suđenje pred Specijalnim sudom.

Zamenik republičkog tužioca Milan Bojković predložio je sudu da žalbe optuženih odbije kao neosnovane jer su činjenice koje je sud u prethodnom postupku utvrdio zasnovane na izvedenim dokazima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da su žalbe odbrane "konstrukcije iz vizure optuženih" koje nemaju utemeljenje u spisima.

Javni deo sednice Vrhovnog suda Srbije u trećestepenom postupku danas je završen u sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Sedmočlano veće o drugostepenoj presudi

U trećem stepenu o žalbama odbrane Ulemeka i Jovanovića na drugostepenu presudu odlučivaće na nejavnom delu sednice sedmočlano veće Vrhovnog suda Srbije sastavljeno od sudija koje nisu sudile u drugostepenom postupku pred tim sudom.

Ako sud potvrdi prethodnu presudu ona će tada biti pravosnažna, bez obzira što će odbrana, ako budu postojali zakonski uslovi, moći da podnese vanredni pravni lek.

Internacionalizacija problema

Ulemekov advokat Aleksandar Zarić rekao je da je odbrana tražila od ustanove u Rusiji veštačenje ubistva Đinđića i najavio da će to veštačenje tražiti i od ustanova "jedne zapadne zemlje i jedne neutralne zemlje".

"Želimo da problem Ulemeka internacionalizujemo kako bismo dobili rekonstrukciju ubistva Đinđića koju on u Srbiji ne može da dobije i kako bi se za istoriju utvrdilo ko je zaista ubio Đinđića", rekao je Zarić.

Ulemekov advokat Slobodan Milivojević pozvao je sudije Vrhovnog suda da rade po zakonu i naveo da bi oni trebalo da donesu presudu u predmetu u kojem je prvostepenu presudu Specijalnog suda izrekla sadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović, podsetivši ih da u Srbiji sledi reizbor svih sudija.

"Nemojte tako, kolega", rekao je Milivojeviću predsednik sudskog veća Bata Cvetković, na šta mu je Milivojević uzvratio da njegova "digresija nije bila zlonamerna", a Cvetković mu je na to rekao da "ipak jeste".

Rekonstrukcija događaja

Ulemek nije podneo žalbu i u sredu je na početku napustio sednicu Vrhovnog suda, a njegovi advokati su u zajedničkoj žalbi naveli da Đinđić nije mogao biti ubijen iz kancelarije u Ulici Admirala Geprata 14, nego iz pravca Nemanjine 9.

Oni su ponovili da je, prema iskazima oko 10 svedoka iz Đinđićevog obezbeđenja koji su bili na licu mesta, ispaljeno tri metka, a naveli su i da svedoci nisu prepoznali trojicu optuženih kada su izlazili iz zgrade u Admirala Geprata, te da su to bila "fingirana trojica" čiji je zadatak bio da skrenu pažnju sa "pravog ubice".

Specijalni sud je utvrdio, a Vrhovni sud potvrdio u drugostepenoj presudi, da je Zvezdan Jovanović ispalio dva hica iz kancelarije u Admirala Geprata 14 od kojih je jedan usmrtio Đinđića a drugi ranio premijerovog telohranitelja Milana Veruovića.

Utvrđeno je i da su iz te zgrade posle ubistva istrčali Jovanović i članovi zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović.

"Politička farsa"

Zvezdan Jovanović je na današnjem suđenju rekao da je "dosadašnji tok procesa politička farsa".

"Nisam ubio Zorana Đinđića i nisam ranio Milana Veruovića. Ne tražim ništa od suda, donećete svoje odluke", rekao je Jovanović u obraćanju sudskom veću.

Ulemek i Jovanović su pred Specijalnim sudom prvostepeno osuđeni na po 40 godina zatvora i Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio te kazne. Pravo na suđenje u trećem stepenu imaju optuženi kojima je izrečena maksimalna kazna. Ulemek je osuđen kao organizator ubistva, a Jovanović kao neposredni izvršilac.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razmatraju se žalbe Ulemeka i Jovanovića

Izvor: Danas, 03.Sep.2009, 21:30

Sednica Vrhovnog suda Srbije na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića počela je danas čitanjem presuda izrečenim u prethodnom postupku.

Nastavak na Danas...

Zveki traži novo suđenje

Izvor: Kurir, 04.Sep.2009

BEOGRAD - Advokat Zvezdana Jovanovića, optuženog da je neposredni izvršilac ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, predložio je juče u Vrhovnom sudu Srbije da u trećestepenom postupku oslobodi njegovog branjenika ili da naloži novo suđenje pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu....

Nastavak na Kurir...

Odbrane Ulemeka i Jovanovića traže oslobadjanje od krivice

Izvor: S media, 04.Sep.2009

Odbrane Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića, osudjenih na po 40 godina za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića, predložile su Vrhovnom sudu Srbije da ih u trećestepenom postupku oslobodi krivice ili da predmet vrati na ponovno sudjenje pred Specijalnim sudom. ..Zamenik republičkog tužioca...

Nastavak na S media...

Tužilaštvo traži odbijanje žalbi

Izvor: B92, 04.Sep.2009

Milorad Ulemek (FoNet, arhiv)..Beograd -- Tužilaštvo traži od Vrhovnog suda da se žalbe Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića odbiju kao neosnovane, dok odbrana traži oslobađanje ili novo suđenje... O trećestepenim žalbama odbrane Ulemeka i Jovanovića na drugostepenu presudu kojom su osuđeni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.