Novi Pazar, vandali porušili 29 nadgrobnih spomenika

Izvor: RTS, 05.Jul.2016, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar, vandali porušili 29 nadgrobnih spomenika

Na novopazarskom groblju Gazilar tokom noći je porušeno 29 nadgrobnih spomenika, a dežurni tužilac je obavio uviđaj. Policija intenzivno radi na pronalaženju izvršilaca.
Na novopazarskom groblju Gazilar, tokom noći je porušeno 29 nadgrobnih spomenika, potvrđeno je RTS-u u Osnovnom javnom tužilaštvu.

"Izvršili smo fotografisanje i uzeli briseve sa nadgrobnih spomenika. Za sada nemamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neke pouzdane dokaze osim da je jedno NN lice ili više njih, najverovatnije u ranim jutarnjim časovima ili tokom noći, oskrnavilo te spomenike. Istraga je u toku", navodi zamenik osnovnog javnog tužioca Jovan Milanović.
Spomenici se nalaze u neposrednoj blizini glavnog ulaza iz ulice Ruđera Boškovića.  
Rušenje su prijavili građani, a kako saznajemo, pribavljeni su snimci sa nadzornih kamera. 
Novopazarska policija je odmah po prijavi građana obezbedila lice mesta i obavila uviđaj, a protiv počinilaca biće podnete odgovarajuće prijave.
Muslimani u Novom Pazaru danas proslavljaju najsvetiji praznik – Ramazanski bajram. Običaj je da se nakon jutarnjeg namaza (molitve) obiđu mezari preminile rodbine i izuči se dova (molitva) za pokoj duše.
Nasufović: Vandalizam rastužio porodice i stanovnike
Rušenje spomenika na kraju posta i pred najveći islamski praznik, osudili su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, predsednik Mšihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, Bošnjačko nacionalno veće i mnogobrojni građani svih veroispovesti.
Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Srbiji Sead Nasufović izjavio je da je noćašnje skrnavljenje spomenika na muslimanskom groblju vandalizam koji je rastužio stanovnike tog grada.
U izjavi dostavljenoj medijima, Nasufović kaže da u Novom Pazaru vekovima postoje muslimanska, hrišćanska i jevrejska groblja. U islamskoj tradiciji koja je, podsetio je, u Novom Pazaru prisutna preko 600 godina nije nikada zabeležen slučaj skrnavljenja bilo čijeg groblja.

"Vandalizam koji je rastužio brojne porodice u Novom Pazaru i uopšte sve stanovnike ovoga grada narušio je ambijent bajramske radosti. Materijalna šteta lako se nadomesti, ali bol u duši porodica će trajati. Savetujem ih da budu na nivou kulture i veličine svoje vere i da oproste. Bog nas uči da onome ko na zlo uzvrati dobrim, njemu će neprijatelj prisni prijatelj postati", naveo je Nasufović.
I gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac oštro je osudio rušenje spomenika na groblju Gazilar, istakavši da je to vandalski čin počinjen u noći kada prestaje ramazanski post i počinje trodnevni praznik Bajram, kada muslimani obavezno posećuju groblja.
"Zateklo nas je u neverici i izazvalo tugu zbog počinjenog bezumlja. Ovaj vandalski čin najjače osuđujemo i saosećamo sa sugrađanima koju su na današnji praznik morali da se suoče sa porušenim mezarima svojih najmilijih", rekao je Biševac za Tanjug.
Napomenuo je da je od policije i tužilaštva dobijeno uveravanje da će krivci u najkraćem roku biti privedeni pravdi.
I Bošnjačko nacionalno veće najoštrije je osudilo skrnavljenje muslimanskog groblja u Novom Pazaru i pozvalo nadležne institucije da sprovedu istragu kako bi počinioci bili otkriveni i kažnjeni.
Rušenje nadgrobnih spomenika na ovom groblju uoči najvećeg bošnjačkog praznika Ramazanskog Bajrama, "predstavlja najteži oblik vandalizma koji je uneo nemir i uznemirio sve Bošnjake i ostale građane Novog Pazara i Sandžaka," navodi BNV u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VANDALIZAM NA GROBLJU Tokom noći porušeno 25 nadgrobnih spomenika u Novom Pazaru

Izvor: Blic, 05.Jul.2016

Na novopazarskom grobulju "Gazilar" tokom noći je porušeno 25 nadgrobnih spomenika, a dežurni tužilac je na licu mesta i obavlja uviđaj, rekao je Tanjugu portparol novopazarskog tužilaštva Jovan Milanović...Vandali su nadgrobne spomenike, koji se nalaze na samom ulazu u groblje, porušeni su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.