Novcem od droge kupljena su brojna društvena preduzeća

Izvor: Blic, 31.Dec.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novcem od droge kupljena su brojna društvena preduzeća

BEOGRAD - Istraga pranja novca koji je krijumčarenjem kokaina stekla grupa Darka Šarića dovela je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal do postupaka privatizacije velikog broja preduzeća. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević u intervjuu za „Blic“ kaže da se došlo do novih značajnih podataka i dokaza o korišćenju tog novca u privatizaciji.

- Tim novcem kupljen je veliki broj društvenih preduzeća, iz kojih je zatim na različite načine izvlačen kapital, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kupovana nova preduzeća. Tužilaštvo će s policijom istražiti sporne privatizacije kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih koji su u tome učestvovali. Posle ovakve privatizacije izvršene prljavim novcem, ostala su upropašćena preduzeća, nad nekima je pokrenut stečajni postupak, a profitirali su samo novi vlasnici stičući veliko bogatstvo - kaže Radisavljević.

Na početku godine najavili ste borbu protiv narko-mafije, organizovanog kriminala, korupcije... Kakvi su rezultati?

- Rad Tužilaštva je protekle godine bio vrlo uspešan. Posebno bih istakao postupak protiv grupe Darka Šarića i podizanje optužnica zbog prometa kokaina i pranja novca. Vidljivi su i rezultati u slučajevima visoke korupcije. Podigli smo optužnice protiv bivših direktora Železnica Srbije, Instituta za onkologiju, Poreske uprave u Leskovcu, a doneta je i prvostepena presuda zbog korupcije u pravosuđu. Spremnost Tužilaštva da se obračuna s organizovanim kriminalom i napredak koji je Srbija tu ostvarila konstatovani su i u izveštaju Evropske komisije.

Da li ste zadovoljni suđenjem protiv grupe Darka Šarića?

- U dosadašnjem suđenju su saslušani okrivljeni i ispitan je svedok saradnik. Zadovoljan sam dinamikom suđenja i ukoliko bude očuvana, očekujem da će 2011. biti doneta i prvostepena presuda. Veoma sam zadovoljan i iskazom svedoka saradnika jer je potvrdio navode optužnice i time, na početku postupka, u potpunosti dezavuisao odbrane pojedinih okrivljenih.

Da li ste utvrdili ko je i kako pretio svedocima saradnicima?

- I u ovom postupku su svedoci saradnici izloženi pritiscima da odustanu od svedočenja. Pokušaji se vrše na različite načine, a jedan je i upućivanje pretnji svedocima, članovima njihovih porodica i bliskim osobama. Iza takvih pretnji uvek stoje oni protiv kojih se vode postupci i koje svedoci saradnici terete iskazima. Međutim, ne sumnjam da će oni koji su zaduženi za zaštitu svedoka ispuniti svoj zadatak.

U kom pravcu ide dalje istraga za pranje novca?

- Istraga za pranje novca nije završena. Pošto se radi o grupi koja je delovala u međunarodnim razmerama, teško je predvideti tačan broj osumnjičenih koji će se naći na proširenoj optužnici. Nove informacije su predmet detaljnih analiza. Pokrenuti postupak će svakako biti proširen i na druge osobe, pri tom, njihov društveni položaj i status nije, niti će biti kriterijum u odluci o pokretanju krivičnog postupka.

Gde se krije Šarić?

- Tužilaštvo i drugi nadležni organi u zemlji i inostranstvu proveravaju sve informacije o tome gde se Šarić nalazi. Siguran sam da će biti uhapšen kada informacije o tome gde se krije budu potvrđene. Poslednja hapšenja i raspisivanje međunarodne poternice od italijanskog pravosuđa u velikoj meri će olakšati njegovo lociranje.

Da li je neka nova narko-grupa predmet vaše istrage?

- U ovom trenutku se vode pretkrivični postupci protiv više osoba za koje postoji sumnja da se bave prometom droga. U toku 2010. u Srbiji su izvršene brojne zaplene narkotika, a jedna od poslednjih je zaplena 120 kilograma čistog heroina. U narednoj godini Tužilaštvo će nastaviti da procesuira kriminalne grupe koje se bave prometom narkotika, a težište će biti na organizacijama koje snabdevaju domaće tržište.

Potpisan je sporazum s Crnom Gorom o izručenju sopstvenih državljana? Kakva je saradnja?

- Ova godina je bila izuzetno uspešna kada govorimo o saradnji s državama regiona i šire. Tužilaštvo ima odličnu saradnju s italijanskom Nacionalnom direkcijom za borbu protiv mafije, unapređena je i saradnja sa regionom, uključujući i tužilaštvo Crne Gore. Nadam se da će ovakvi sporazumi biti potpisani i sa drugim državama regiona, a pregovori se već vode sa Bosnom i Hercegovinom.

Subotić pokušava da vrši pritisak na pravosuđe

Medijske istupe Stanka Subotića vidim kao pokušaj pritiska na pravosuđe koje protiv njega vodi postupak zbog šverca cigareta. Tužilaštvo će i u ovom slučaju nastojati da radi efikasno i u skladu sa zakonom, a postupke će pokretati kada bude raspolagalo relevantnim dokazima. Stoga se tvrdnje Subotića uzimaju s rezervom, najpre jer je on optužen po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal što dovodi u pitanje kredibilitet navoda, ali i zato što te tvrdnje do sada nisu bile potkrepljene sa dovoljno dokaza. I pored toga, Tužilaštvo proverava Subotićeve tvrdnje u vezi s privatizacijom „Večernjih novosti". To se posebno odnosi na navode o uplati 500.000 evra na račun Dragog Mićovića, budući da se takva aktivnost može kvalifikovati i kao korupcija. U proveri ovih navoda Tužilaštvo sarađuje sa kolegama iz inostranstva jer je transakcija obavljena izvan granica naše zemlje kaže tužilac Radisavljević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Privatizacije prljavim novcem"

Izvor: B92, 31.Dec.2010

Beograd -- Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da ima dokaza da je Šarićeva grupa ulagala novac od droge u kupovinu preduzeća u Srbiji...Istraga pranja novca koje je stekla grupa Darka Šarića dovela je tužilaštvo do postupaka privatizacije velikog broja preduzeća,...

Nastavak na B92...

Od droge kupovana mnoga preduzeća

Izvor: S media, 31.Dec.2010

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je da su novcem od droge kupljena brojna društvena preduzeća...On je u intervjuu za sutrašnji "Blic" rekao da će tužilaštvo s policijom istražiti sporne privatizacije kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih koji su u tome učestvovali...Istraga...

Nastavak na S media...

Novcem od droge kupljena mnoga preduzeća u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 31.Dec.2010

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je da su novcem od droge kupljena brojna društvena preduzeća...On je u intervjuu za beogradski "Blic" rekao da će tužilaštvo s policijom istražiti sporne privatizacije kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih koji su u tome učestvovali...Istraga...

Nastavak na Vesti-online.com...

Novcem od droge kupovali preduzeća

Izvor: Mondo, 31.Dec.2010

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je istraga pranja novca koje je krijumčarenjem kokaina stekla grupa Darka Šarića dovela tužilaštvo do postupaka privatizacije velikog broja preduzeća.

Nastavak na Mondo...

Novcem od droge kupovana preduzeća

Izvor: Beta, 31.Dec.2010

BEOGRAD, 30. decembra 2010. (Beta) - Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je istraga pranja novca koji je krijumčarenjem kokaina stekla grupa Darka Šarića dovela to tužilaštvo do postupaka privatizacije velikog broja preduzeća...Radisadisavljević je...

Nastavak na Beta...

Radisavljević:Novcem od droge kupljena mnoga preduzeća

Izvor: Studio B, 31.Dec.2010

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je da su novcem od droge kupljena brojna društvena preduzeća. ..Radisavljević je u intervjuu za "Blic" rekao da će tužilaštvo s policijom istražiti sporne privatizacije kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih koji su u tome učestvovali...Istraga...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.