Marićeve bombe „suvenir iz Bosne”

Izvor: Politika, 26.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marićeve bombe „suvenir iz Bosne”

Istražni sudija nije insistirao da optuženi kaže od koga je, kada i po kojoj ceni nabavio dve „kašikare”, ali je poznato da se na crnom tržištu mogu kupiti za nekoliko desetina evra po komadu

Dragan Marić, koji je prošlog četvrtka ušetao u zgradu predsedništva Srbije držeći u ruci dve bombe, rekao je pred istražnim sudijom da su mu pomenute eksplozivne naprave „suvenir iz Bosne”. Prema rečima njegovog advokata Aleksandra Savinova, istražni sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije postavljao dodatna pitanja o „kašikarama”, niti je insistirao na ovoj temi.

– Marić je rekao da su bombe uspomena iz Bosne, a niko ga ništa više nije pitao o njima – rekao je Savinov za „Politiku”.

Na pitanje da li je sa svojim branjenikom, ipak, razgovarao o tome gde, kada i na koji način je nabavio eksplozivne naprave, Savinov kaže da „to nikoga nije zanimalo”. Marić je, navodi Savinov, u nekoliko navrata ponovio da „nije želeo nikoga da ugrozi”, kao i da je „na ovaj način pokušao da reši svoje probleme”.

Ostaje, dakle, nepoznato od koga je, kada i po kojoj ceni Marić nabavio te bombe, ali na crnom tržištu mogu se kupiti za nekoliko desetina evra po komadu.

Po obavljenom saslušanju, Mariću je određen pritvor do mesec dana zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava, za koje se tereti.

Iako su se pojavile spekulacije da bi Marić mogao da odgovara za terorizam, ova mogućnost je odbačena s obzirom na to da u izvršenju dela nisu pronađeni elementi namere za ugrožavanje ili rušenje ustavnog poretka.

Pregovore, koji su trajali gotovo pet časova pre nego što je Marić policajcima dao drugu bombu (prvu je predao odmah po ulasku u zgradu predsedništva), kako je „Politika” objavila, pored pregovaračkog tima MUP-a vodio je i Slobodan Homen, generalni sekretar u Ministarstvu pravde.

Marić je, prema Homenovim rečima, dobro poznavao pravnu problematiku. Žalio se da je 1994. godine izgubio spor zato što su određene strukture tadašnje vlasti, pomogle Jatu da dobije sudski spor zbog čega je on izgubio oko 900.000 dolara. Tvrdio je da ta presuda nije zasnovana na činjenicama i dokazima, već na falsifikovanim izjavama.

Homen je rekao i da je tokom pregovora Mariću ukazano da postoje dva načina da mu se pomogne. Prvi je, pojasnio je Homen, da se preispita šta je sa krivičnim prijavama koje su podnete protiv učesnika u spornom postupku, a koje, navodno, nisu procesuirane. Mariću je takođe objašnjeno da ne postoji mogućnost ponovnog pokretanja postupka, jer je pravosuđe nezavisno, ali da se razmišlja o izvesnim izmenama zakona koji bi, u drastičnim slučajevima kršenja prava, omogućili otvaranje ovog pitanja.

M. D.

[objavljeno: 26/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bombe kao uspomena

Izvor: B92, 26.Maj.2009

Dragan Marić (Beta, arhiva)..Beograd -- Dragan Marić, koji je prošlog četvrtka u Predsedništvo Srbije ušetao sa bombama, istražnom sudiji rekao je da su mu bombe uspomena iz Bosne, piše ""... Prema rečima Marićevog advokata Aleksandra Savinova, istražni sudija nije postavljao dodatna pitanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.