Kontrast: Istraga još nedovršena

Izvor: B92, 04.Sep.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kontrast": Istraga još nedovršena

Novi Sad -- Iako je od požara u novosadskom klubu "Kontrast", koji je odneo šest mladih života, prošlo više od pet meseci, istraga još nije završena.

U Višem sudu u Novom Sadu to objašnjavaju njenom komleksnošću i velikim brojem svedoka koje treba saslušati, a od kojih neki i dalje nisu dostupni istražnim organima. Na drugoj strani, roditelji žrtava te tragedije sve su više ogorčeni.

"Sve to ide previše sporo i mi strahujemo da se prava istina neće ni utvrditi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mi znamo da nam decu ništa ne može da vrati, ali odgovornost za njihovu smrt, i direktna i indirektna, mora da se utvrdi, da se ovako nešto više nikad, i nikome, ne bi dogodilo. Na tome ćemo insistirati", potvrđuje Mara Aničić, majka 26-godišnje Marine koja je, u noći između 31. marta i 1. aprila, stradala u „Kontrastu“.

Pored Marine Aničić, u požaru su stradali i Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatovića (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (20). Odmah posle tragedije, uhapšeni su vlasnik „Kontrasta“ Alojz Ganić (68), zakupci tog kluba Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) i Miroslav Papuga (50) koji je održavao elektroinstalacije. Svi oni su i dalje u pritvoru.

Mada o tome još nema zvaničnih informacija, nalaz tima veštaka za protipožarnu zaštitu potvrdio je da su uzrok požara u „Kontrastu“ preopterećene elektroinstalacije. U ime tog tima, iskaz pred sudijom Alimpićem u utorak je dao dr Julije Cinkler sa Instituta za protivpožarnu zaštitu, a u ime tima za sudsku medicinu, koji je veštačio uzroke smrti, dr Goran Stojiljković sa Instituta za sudsku medicinu. Oba instituta su iz Novog Sada.

"Razumemo i osećanja roditelja i očekivanja i nezadovoljstvo javnosti, ali je reč o zaista opsežnoj istrazi za koju je jednostavno potrebno vreme. Ilustracije radi, do sada je saslušano više od 100 lica, što optuženih, što svedoka", kaže za „Novosti“ Svetlana Tomić Jokić, portparol Višeg suda u Novom Sadu.

Svi predloženi svedoci, nastavlja ona, nisu, nažalost, do sada bili dostupni sudiji Miroslavu Alimpiću, koji, inače, vodi istragu.

"Svedoci koji do sada nisu bili dostupni trebalo bi da budu saslušani 17. septembara. Ukoliko se tada odazovu, sudija će zaokružiti istragu i predmet proslediti Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje je sledeće na potezu", precizira Tomić Jokićeva

Svakog 1. u mesecu, porodice stradalih okupljaju se ispred „Kontrasta“ da zapale sveće i ponove svoj zahtev da se to mesto na odgovarajući način obeleži.

"To treba da bude znak sećanja, ali i opomene. Nažalost, zaborav i nemar su jezivi: tek što smo 1. septembra otišli sa tog strašnog mesta, neko je naše sveće polio vodom i ugasio", kaže, rezignirano, Mara Aničić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Roditelji stradalih u diskoteci Kontrast ogorčeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2012, 01:02

Istraga o požaru u novosadskom klubu 'Kontrast', koji je odneo šest mladih života, još nije završena, iako je prošlo više od pet meseci od tragedije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Novi svedoci u slučaju tragedije u Kontrastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2012

NOVI SAD -..Od tragedije u novosadskoj diskoteci "Kontrast", gde je u požaru život izgubilo šestoro mladih, prošlo je pet meseci, a odgovorni još nisu kažnjeni. Ogorčeni roditelji i dalje traže pravdu, da se kazne svi odgovorni, ne samo direktni krivci, već i svi oni koji su nemarom i propustima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.