iWatch ili Google Glass?

Izvor: B92, 12.Feb.2013, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

iWatch ili Google Glass?

Apple trenutno radi na pametnom satu koji bi sve notifikacije sa iPhonea prikazivao na vašem zglobu. Sa druge strane, Google definitivno želi da napravi pametne naočari koje Android obaveštenja prikazuju ispred vašeg desnog oka. Da li biste radije nosili iWatch ili Google Glass?

Ova borba između takozvanih “nosivih uređaja” uskoro bi mogla da se razbukta ukoliko Apple reši da peredstavi svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pametan sat. Oba uređaja su spravice koje bi promenile način na koji koristimo internet i komuniciramo međusobno.

Oba uređaja lako se nose na telu na mestima gde većina pametnih spravica na stoji.

iWatch je uređaj jako sličan ručnom satu na kom Apple navodno radi i koji bi trebalo da poseduje zakrivljeno staklo koje bi bilo povezano sa iPhonom u vašem džepu, najverovatnije putem Bluetooth veze. Ovo staklo bi pružalo uvid u sve notifikacije uklanjajući potrebu za vađenjem telefona iz torbe ili džepa.

Na primer, iWatch bi mogao da prikazuje tekstualne poruke ili mejlove, mogao bi da bude opremljen NFC čipom koji bi omogućavao plaćanje ili bi mogao da poseduje Siri koja bi davala odgovore na pitanja putem malog zvučnika – i sve bi to bilo na vašem zglobu.

Sa druge strane, Google Glass projekat prisutan je već neko vreme, a Google tvrdi da će u prodaji biti već krajem 2013.

Kao i iWatch, Google Glass ustanju je da prikazuje informacije nekoliko aplikacija koje bi inače posmatrali na vašem telefonu: mejlovi, poruke, mape... i sve to na malom displeju ispred vašeg oka.

Ideja iza oba uređaja je prosta – udobnost i lakoća korišćenja. Sergej Brin iz Googlea smatra da Google Glass predstavlja idealno rešenje za primanje informacija, aktivira se kada stigne neka notifikacija i potom se displej gasi i postaje providan. Ne morate da prekidate razgovor ili šetnju kako bi došli do podataka.

Iako “pametni satovi” još nisu dovoljno popularni na tržištu kao što je to slučaj sa tabletima i smarfonima, potrošači su pokazali interesovanje.

Tako je Pebble Technology uspeo da prikupi čak 10,3 miliona dolara od zainteresovanih korisnika prošle godine na sajtu Kickstarter za izradu takvog uređaja.

Pametan sat najverovatnije bi radio isto to, ne bi morali da zavlačite ruku u trobu ili džep kako bi dobili željenu informaciju.

Na samom kraju, postavlja se pitanje, da li su nam takvi uređaji zaista potrebni, da li iskreno želimo da se naoružavamo tehničkim spravicama koje donekle menjaju već postojeće ili ih samo dopunjuju?
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apple istražuje uređaj nalik satu

Izvor: ITsvet.com, 12.Feb.2013

Apple eksperimentiše sa uređajima nalik na časovnike koje bi korisnici mogli da nose na telu i koji bi imali neke karakteristike smart telefona u potezu u okviru kojeg kompanija traži nove kategorije proizvoda za budući razvoj. Kompanija je diskutovala o dizajnu ovakvih uređaja sa svojim proizvodnim...

Nastavak na ITsvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.