Za nostalgičare i mlade avanturiste: King’s Quest Chapter I

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nostalgičare i mlade avanturiste: King’s Quest Chapter I

Svedoci smo brojnih pokušaja oživljavanja raznih franšiza. Neke deluje besmislene, neke čak deluju očajničke, dok postoje one koje nam vraćaju osmeh na lice i želju da se ne odvojimo od računara dok se ne završi misija. Upravo takva je igra King’s Quest.

Napravljena od strane The Odd Gentelmen vraća nas u „zlatno doba“ video igara. Stariji će se sećati naslova koji su se pojavljivali u osamdesetima i devedesetima, a kompanija Sierra je postala poznata zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upravo njoj.

Do sada je bilo desetak nastavaka ove igre, od koji je poslednji izašao pre 17 godina. U moru noviteta i pokušaju privlačenja igrača, King’s Quest donosi osveženje na tržište.

Planirano je šest nastavaka, od kojih smo logično igrali prvi nazvan (ne previše kreativno) Chapter One. Jasno je da je moralo da dođe do drastičnih promena kako bi igra bila prijemčivija mlađoj, da ne kažemo modernijoj publici, ali je zadržala osnovicu za nostalgičare.

Prva velika razlika je što KQ nije više point-and-click avantura, već je sada približnija klasičnoj avanturi. Kretanje jeste sada moguće putem kontrole, ne samo mišem, ali je koncept „jednog klika“ zadržan i dalje.

Narator priče je stari Grejem koji svojoj unici Gvendolini priča avanture iz mladosti. Ono što svakako drži pažnju jeste upravo naracija koja je ujedno i komična i informativna. Pred igračem se nalaze brojne misije koje se mogu rešavati na tri načina – mudrošću, hrabrošću ili samilošću.

Početak je dosta linearan, ali nakon toga igra se razvija u nekoliko pravaca, upravo u zavisnosti od toga kako je igrač izabrao da rešava misije.

Grafika je zanimljivo rešena i upotpunjuje osećaj bajke prilikom igranja. Jasno je da namenjena mlađoj populaciji, ali sa referencama tokom dijaloga i naracije ni starija publika se neće osetiti dosadno.

King’s Quest: Chapter I dostupna je za Windows, PS3, PS4, Xbox 360 i Xbox One platforme. Chapter II je najavljen za kraj godine, najverovatnije pred Božićne praznike.

VIDEO> King's Quest Gameplay Trailer

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.