U Zagrebu identifikovano 20 srpskih žrtava pobijenih u Bljesku i Oluji

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu identifikovano 20 srpskih žrtava pobijenih u "Bljesku" i "Oluji"

Identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, u periodu od 1991. do 1995. godine na teritoriji Hrvatske, obavljena je danas u Zagrebu.

Tela ekshumirana u Slunju, Zadru, Šibeniku, Novskoj i drugim lokacijama u Hrvatskoj, identifikovana su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, saopštila je danas Komisija za nestala lica Vlade Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kako se navodi, posmrtni ostaci su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj, od 2001. do 2014. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.053 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja", a posmrtni ostaci 655 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Time je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji "Oluja" 1995. godine i u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane svoje najbliže.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.