Sve slabiji evro i nije tako loša vest za evrozonu

Izvor: Blic, 06.Jan.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve slabiji evro i nije tako loša vest za evrozonu

Američki dolar je sve skuplji za gradjane evrozone, što ne raduje ni turiste ni uvoznike, ali može pomoći oporavku evropske privrede, mada postoji i velika opasnost od gubitka poverenja u evro, ocenjuju nemački ekonomski stručnjaci.

U intervjuu za Dojče vele, ekonomista Dojč banke, Stefan Šnajder podseća da se prošlog marta za jedan evro moglo dobiti 1,39 dolara, u septembru je evro vredeo 1,29 dolara, a sada oko 1,19 dolara, što je najniža vredost od 2006. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Dodaje da američka privreda raste toliko da tamošnja centralna banka (FED) opet razmišlja da "poskupi" novac, kako bi se sprečila veća stopa inflacije.

S druge strane, Evropska centralna banka želi da još više olabavi fiskalnu politiku kako bi podstakla slabašnu konjunkturu.

Šnajder smatra da će dolar sve više jačati u godinama koje dolaze, pa se može očekivati paritet (1 evro = 1 dolar). Medjutim, za ovog stručnjaka to ne mora značiti problem, jer "jeftin" evro čini i evropske proizvode jeftinijim na svetskom tržištu i zemlje izvoznice, poput Nemačke, od toga mogu imati velike koristi.

Evropska preduzeća se tako mogu opet takmičiti s firmama iz Japana nakon što je tamošnja valuta proteklih godina izgubila na vrednosti, ističe Šnajder.

Kako navodi isti izvor, slab evro je i u duhu politike Evropske centralne banke. Njen predsednik Mario Dragi je za list Handelsblat rekao da devizni kurs nije jedan od ciljeva politike te banke, ali kursna lista jeste važna za stabilnost cena i privredni rast. Imajući u vidu i izrazito niske cene nafte, ali i drugih sirovina, koristi će imati i druge evropske zemlje okrenute izvozu, poput Italije, Francuske, ili Španije, ocenio je Šnajder.

Međutim, za analiticara Kristofa Cvermana, gubitak poverenja u valutu mnogo je opasniji nego živeti s jakim evrom, dodajući da su veliki nemački izvoznici uspevali da posluju s kursom od 1,40 evra prema dolaru i čak i tako su bili konkurentni na svetskom tržištu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slabljenje evra: prilika ili opasnost?

Izvor: Deutsche Welle, 06.Jan.2015

Američki dolar je sve skuplji za građane evrozone. To baš ne raduje turiste i uvoznike, ali može pomoći u oporavku evropske privrede. Uz to, postoji i velika opasnost: gubitak poverenja u evro...Prošlog marta se za jedan evro mogao dobiti jedan dolar i 39 centi, u septembru je evro vredeo dolar...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.