Izvor: Nezavisne Novine, 23.Feb.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Slovenci dijele zajedničkog pretka

BRISEL - Mapa "haplogrupa" /grupe koje dijele zajedničkog pretka/ pokazuje da nema velike razlike između Srba, Hrvata, Bošnjaka i Slovenaca - otkriva "Eupedijina" mapa.

Kod ljudi, "haplogrupe" se mogu bazirati na "Y-DNA", koja se prenosi sa očeva na sinove, ili na "mtDNA", koja se prenosi sa majki na potomke oba pola.

Velika "Eupedijina" mapa bazirana je na "Y-DNA", što znači da prikazuje muške zajedničke pretke, i to iz raznih ponuđenih grupa tipa: slovenski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kurganski, arijski, keltski, baskijski, italski, frizijski, saksonski.

Među grupama su i grčki, bliskoistočni, sjeveronoafrički , germanski, južnoslovenski, sardinijski..

Uzimajući u obzir genetsku sliku na nivou "haplogrupa" za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, dolazi se do zaključka da većih razlika nema, odnosno da su ti narodi bliski po porijelu, kao što su to, recimo, Norvežani i Šveđani.

Muški preci su ovim balkanskim grupama veoma slični /u nekim grupama gotovo identični/, što navodi na zaključak da su razlike među navedenim narodima većim dijelom samo kulturološke naravi.

Iz prikaza Evrope na nivou "haplogrupa" /baziranih na Y-DNA/ proizilazi još niz interesantnih činjenica.

Tako Finska odudara od drugih nordijskih zemalja, a britansko ostrvo ima dosta zajedničkog sa stanovnicima Francuske, Španije i Portugala.

Uprkos tome što obje zemlje spadaju pod njemačko govorno područje, Austrija i NJemačka imaju veoma različite "Y-DNA" grupe.

S druge strane, Austrija i Mađarska izgledaju veoma slično po tom pitanju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Genetika - Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Slovenci veoma bliski

Izvor: Cafe.ba, 23.Feb.2016

Mapa haplogrupa grupe koje dijele zajedničkog pretka pokazuje da nema velike razlike između Srba, Hrvata, Bošnjaka i Slovenaca - otkriva Eupedijina mapa.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.