SVEMIRSKI KOLOS Ovaj asteroid ima planine više od Mont Everesta

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVEMIRSKI KOLOS Ovaj asteroid ima planine više od Mont Everesta

Američka NASA je fotografije koje je načinila misija "Don" (Zora) iskoristila da napravi seriju geoloških mapa asteroida Vesta u visokoj rezoluciji. Na njima se vide 22 kilometara visoke planine na južnom polu.

Ove nikada preciznije geološke mape pomoći će u utvrđivanju načina nastanka ovog velikog asteroida. Na mapa je sve prikazano do detalja, a pored planina koje su više nego dvostruko više od Mont Everesta, po površini asteroida vide se razbacani ogromni krateri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Za kampanju geološkog mapiranja Veste bilo je potrebno oko  dve i po godine, a mape koje su napravljene omogućile su nam da prepoznamo geološki razvoj kroz vreme Veste u poređenju sa planetama i mesecima - kaže Dejvid Vilijams sa Univerziteta Arizona stejt koji je vodio studiju.

Svemirska letelica "Don" bila je u orbiti Veste od juna 2011. do septembra 2012 i napravila fotografije u visokoj rezoluciji. Studija Vilijamsa i kolega izaći će u decembarskom izdanju naučnog časopisa "Ikarus"

Naučnici navode da mape ukazuju na to da je nekoliko velikih meteorita oblikovalo izgled Vester u prošlosti.

- Za Marsija udar, poslednji veliki događaj na Vesti, još nije izvesno kada se desio. Po sadašnjim procenama to je bilo otprilike pre 120 do 390 miliona godina - navodi Vilijams.

Asteroidi poput Veste ostaci su formiranja Sunčevog sistema i važni su zato što istraživačima omogućuju da zavire u njegovu istoriju.

- Ovo mapiranje bilo je ključno za bolje razumevanje geološke istorije Veste, kao i za obezbeđivanje konteksta za kompozicionu informaciju koju smo dobili sa drugih instrumenata na letelici: spektrometra za vidljivo i infracrveno (VIR) mapiranje i detektora neutrona (GRaND), - objašnjava Kerol Rejmond, zamenik glavnog istraživača "Dona" u NASA laboratoriji u Pasadeni u Kaliforniji.

"Don" je sada na putu ka Ceresu, najvećem svemirskom objektu u asteroidnom pojasu i do njega će doći u martu 2015. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.