SELO KOJE BRANE VUKOVI Jedu više od pasa, ali nikada ne napadaju. Ako su siti...

Izvor: Blic, 18.Dec.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SELO KOJE BRANE VUKOVI "Jedu više od pasa, ali nikada ne napadaju. Ako su siti..."

Sela u Kazahstanu sve češće koriste vukove umesto pasa-čuvara. Njihovi žitelji kažu da mladunče vuka košta svega 500 dolara i da se može pripitomiti ako je vlasnik dobar prema njima.

Nurseit Žilkišbaj iz jugoistočnog regiona Almati, koji je kupio je pre tri godine od lovaca kupio štene vuka, i kaže da on voli da tumara po dvorištu njegove kuće.

“Kurtka nikada ne nosi brnjicu, retko ga držim na lancu i redovno ga vodim u šetnju po selu. Moja porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i komšije ga se ni najmanje ne plaše”, kaže on. On ističe da da vukovi, doduše, jedu mnogo više od pasa, ali da nikada ne napadaju, ako su siti i zbrinuti.

Ima i onih koji drugačije misle. Stručnjak za vukove Almas Žaparov kaže da su ove životinje “suviše opasne” da bi mogli da se drže u kući.

“Vuk je kao tempirana bomba, koja može da eksplodira u svakom trenutku”, smatra Žaparov. On strahuje da bi nova moda mogla da se proširi i među bogatim Kazahstancima, a držanje vukova u dvorištima njihovih kuća moglo bi da ima pogubne posledice.

Korisnici društvenih mreža uglavnom su zabrinuti zbog ove pojave, ali kritikuju vlasti što ne kontrolišu populaciju vukova.

“Ne možete kriviti seljake što koriste vukove da bi se odbranili od vukova”, navodi korisnik portal Nur news, dok se drugi poslužio crnim humorom da izrazi svoj stav:

“Ovce su na broju, vukovi siti, ali gde je pastir?”

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SELO KOJE BRANE VUKOVI

Izvor: Ekologija.rs, 19.Dec.2014, 08:56

Sela u Kazahstanu sve češće koriste vukove umesto pasa-čuvara. Njihovi žitelji kažu da mladunče vuka košta svega 500 dolara i da se može pripitomiti ako je vlasnik dobar prema njima...Nurseit Žilkišbaj iz jugoistočnog regiona Almati, koji je kupio je pre tri godine od lovaca kupio štene...

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.