Rublja porasla posle najave Kine da će pomoći Rusiji ako treba

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rublja porasla posle najave Kine da će pomoći Rusiji ako treba

Vrednost ruske rublje danas je porasla, pošto je prošle nedelje zabeležen rekordni pad njene vrednosti u odnosu na dolar i evro. Rublja je danas, u drugoj polovini dana, znatno ubrzala tempo rasta i dostigla nivo s početka decembra, nakon najave Kine da je spremna da pruži Rusiji pomoć ako bude neophodno.

Rublja je sredinom trgovanja porasla prema dolaru za 3,8 rubalja i dostigla vrednost od 54,75 rubalja za dolar. Prema evru je ojačala za 5,21 rublju do vrednosti od 67,25 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rubalja za evro.

Na rast ruske valute je uticao i korektivni skok cena nafte, period plaćanja poreza u zemlji i podrška regulatornih organa. Uprkos današnjem porastu, vrednost rublje je za 40 odsto niža nego početkom ove godine.

Analitičari ukazuju da povećanje može da bude samo kratkoročno, a da su srednjeročne perspektive rublje i dalje prilično negativne.

Nakon što je Centralna banka Rusije pooštrila kreditno-monetarnu politiku i donela niz mera za podršku stabilnosti ruskog finansijskog sektora u uslovima nestabilnosti deviznog tržišta, učesnici finansijskog tržišta na kratko su odahnuli.

Sve preduzete akcije regulatornog organa imaju dve strane medalje i ako su uspele kratkoročno da suzbiju paniku, srednjoročne perspektive privrede i kursa nacionalne valute su se pogoršale, smatra stručnjak "IT investa" Vasilij Olejnjik.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina stala uz Rusiju " rublja jača

Izvor: B92, 23.Dec.2014, 09:53

Rublja je nakon najave Kine da je spremna da pruži Rusiji pomoć ako bude neophodno znatno ubrzala rast i dostigla nivo s početka decembra...Na rast ruske valute u drugom delu trgovanja u ponedeljak uticao je i korektivni skok cena nafte, period plaćanja poreza u zemlji i podrška regulatornih organa,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.